Tadić: Za Kosovo naći rješenje prihvatljivo za sve

"Sada moramo da uzmemo u obzir druga rješenja: model Sjeverne Irske, Južnog Tirola, Olandskih Ostrva, neka rješenja sa prostora bivše Jugoslavije"
145 pregleda 0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Rojters
Boris Tadić, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.01.2012. 17:44h

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da za problem Kosova i Metohije mora da se pronađe kreativno rješenje koje će zadovoljiti, ne samo interese Srba i Albanaca, već i interese velikih sila.

"Mi moramo da pronađemo saveznike u ovom procesu. Ovaj problem je internacionalizovan i mi na međunarodnom polju moramo da nađemo rješenje. O Kosovu suštinski odlučuju velike sile, članice Savjeta bezbjednosti, plus Njemačka", objasnio je Tadić u intervjuu za novi broj magazina "Nedeljnik".

Podsjećajući na stav pokojnog premijera Zorana Đinđića da "treba krenuti s aktivnim predlogom rješavanja problema Kosova i Metohije kako nas vrijeme ne bi pregazilo", Tadić je rekao da su neki od modela rješenja koji su u prošlosti bili predlagani, kao što je suštinska autonomija ili podjela, prevaziđeni, odnosno da nemaju podršku ključnih faktora međunarodne zajednice.

Srbija bez savezništva na međunarodnom planu, kako je konstatovao, ne može da ostvari svoje interese na Kosovu, a njeni interesi su nakon 90-ih bili suspendovani u međunarodnoj areni

Rješenje, kako je naglasio, mora da sadrži četiri bitne tačke: posebno rješenje za srpske manastire i administriranje manastirskim kompleksima, posebne garancije za Srbe u enklavama, regulisanje pitanja imovine srpskih građana i države i posebno rješenje za sjever Kosova.

"Oni koji odlučuju o Kosovu ne žele nikakvo zaleđivanje konflikta, niti to nama odgovara. Mi moramo da idemo s našim rješenjima prema onima koji o tome odlučuju u međunarodnoj areni. O tome sam pričao sa svim ključnim strankama u Srbiji i imali smo visok nivo saglasnosti, osim sa SRS i DSS. Ali, sada nije trenutak za unutrašnju debatu, već da se kod ključnih činilaca međunarodne zajednice provjeri koliko je održivo rješenje koje imamo na umu", rekao je Tadić.

Srbija bez savezništva na međunarodnom planu, kako je konstatovao, ne može da ostvari svoje interese na Kosovu, a njeni interesi su nakon 90-ih bili suspendovani u međunarodnoj areni.

"Zbog grešaka i zločina u kojima su akteri bili naši sunarodnici, naša zemlja je godinama bila na stubu srama i morala je da se bori za legitimizaciju nacionalnih interesa. Taman kada smo podigli svoje ekonomske kapacitete, svjetska ekonomska kriza je neke stvari vratila na početak", objasnio je Tadić.

Sada, kako je dodao, u novim otežanim okolnostima Srbija, budući da više ne može da čeka, mora da štiti svoje interese u međunarodnoj areni, u kojoj nema ni fer odnosa ni pravde, već samo vječnih interesa.

"Ako me pitate kolike su nam šanse, nisu velike. Ali ako pitate da li treba da odustanemo - ne treba! To ne mogu da prihvatim. Spremnost da odustanemo vidim kao sistemsku grešku u našoj politici", poručio je Tadić.

Bonus video: