Ekonomist: Makedonija je najmizernija

Makedoniji od balkanskih zemalja društvo pravi jedino Grčka, sa indeksom nezaposlenosti od 18 odsto i inflacijom od 20 odsto
0 komentar(a)
Makedonija košarkaši, Foto: Beta/AP
Makedonija košarkaši, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.01.2012. 13:50h

Makedonija je najmizernija zemlja u svijetu, jer ima najveću registrovanu stopu nezaposlenosti od 32 odsto, a inflacija iznosi tri odsto, piše londonski Ekonomist /Economist/, pozivajući se na podatke iz 92 zemlje.

U tekstu se navodi da će Makedonija možda zapamtiti Kira Gligorova prema lijepom, ali je zemlja u haosu. Ona je na vrhu mizerije, koja je kombinacija dva jaka pokazatelja ekonomske tamnice - nezaposlenosti i inflacije.

“Smrt prvog predsjednika nezavisne Makedonije, Kira Gligorova ignorisana je, s obzirom na to da su stranci bili zainteresovani da riješe pitanje nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu”, piše Ekonomist.

Rusija se nalazi na 33. mjestu, Brazil na 45, dok Sjedinjene Američke Države (SAD) zauzimaju 50. poziciju

U tekstu se navodi da cijene nekontrolisano rastu i da su one glavni problem i zemalja bogatih naftom, ali koje imaju loš ekonomski menadžment, kao što su Venecuela i Iran i u manjem stepenu Rusija.

Makedoniju, na spisku najmizernijih zemalja slijede Venecuela, Iran, Južna Afrika, Španija, dok je na 13. mjestu Grčka.

Rusija se nalazi na 33. mjestu, Brazil na 45, dok Sjedinjene Američke Države (SAD) zauzimaju 50. poziciju.

Njemačka se nalazi na 80. mjestu, dok Švajcarska i Katar zauzimaju posljednja dva mjesta na listi.

Istaknuta karakteristika indeksa je da se i bogate evropske zemlje, po visokoj stopi nezaposlenosti, nalaze pored najmizernijih zemalja svijeta, što se odnosi na 92 zemlje iz kojih su korišćeni podaci za istraživanje.

Bonus video: