U Sarajevu polemika zbog Erdoganovog najavljenog mitinga

Polarizacija u vezi s Erdoganovim dolaskom evidentna je i u političkoj sferi života, a posebno je izražena među partijama, odnosno političkim predstavnicima u Federaciji BiH
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2018. 12:29h

U Sarajevu i Federaciji BiH zahuktava se polemika povodom dolaska turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je najavio da će u tom gradu održati predizborni miting.

Polemika "za" i "protiv" Erdoganovog mitinga zasad je izražena samo na društvenim mrežama i u gradu Sarajevu, ali ima indicija da će se premjestiti i u javni prostor, piše sarajevski portal Kliks.

Na Fejsbuku je, naime, najprije otvorena grupa "Podrška dolasku predsjednika Erdogana u Sarajevo", a nešto kasnije je kreiran i dijametralno suprotan virtuelni centar za okupljanje onih koji smatraju da njegov dolazak i u kontekstu održavanja predizbornog mitinga nije pozitivna vijest.

Kako navodi Kliks, riječ je o grupi "Građani Sarajeva protiv mitinga Erdogana" u čijem opisu stoji da oni smatraju da je Erdoganov predizborni skup provokativni miting.

Takođe, članovi grupe žele da na dan mitinga, odnosno 20. maja, održe protestni skup na platou Skenderija, prenosi Tanjug.

"Mi smo protiv mitinga turske Partije pravde i razvoja pod vođstvom Erdogana u Sarajevu, jer smatramo da to nije zakonito, da to nije dobro za građane BiH. Takođe mislimo da je ovo pokušaj promovisanja SDA i dizanje međunacionalnih tenzija", navodi se na novoosnovanom nalogu i dodaje da dolazak predsjednika Turske nije dobar za narode i građane BiH.

Polarizacija u vezi s Erdoganovim dolaskom evidentna je i u političkoj sferi života, a posebno je izražena među partijama, odnosno političkim predstavnicima u Federaciji BiH, piše sarajevski portal.

Objašnjenje institucija BiH već je zatražila Demokratska fronta Željka Komšića.

Nadležni još zvanično nisu obaviješteni o posjeti Erdogana na miting koji je nezvanično najavljen za 20. maj.

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori, prvi od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predsjedniku Turske.

Bonus video: