Vučić: Uspjeh male, prkosne i ponosne zemlje

Prema njegovim riječima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode
124 pregleda 12 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETA
Aleksandar Vučić, Foto: BETA
Ažurirano: 20.11.2018. 10:57h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odbijanje zahtjeva Kosova za članstvo u Interpol, uspjeh "male, prkosne i ponosne zemlje".

On je dodao da zbog toga ne treba biti eforičan i ponižavati Prištinu.

"Ovo je uspjeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis", kazao je Vučić u Predsjedništvu Srbije.

On je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

Vučić je kazao da se po prvom rezultatu glasanja, gdje je protiv članstva Kosova bilo 76 zemalja, a 20 uzdržano, pokazalo da "Kosovo nije bilo ni blizu dvije trećine glasova".

Dodao je da je Paragvaj jedina zemlja, za koju je Srbija vjerovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

Vučić se zahvalio svim zemljama koje su pomogle Srbiji i dodao da će raditi na razvijanju boljih odnosa i prijateljstva sa njima.

"Ponosan sam na borbu svoju zemlje, na to što je jedan mala zemlja, bez mnogo novca i moći u svijetu, uspela da se izbori poritv najmoćnijih sila svijeta i da pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integirtet i nezavisnost", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

"Mi jesmo poboljšali svoju međunarodnu poziciju, ali mi ne smemo ovu prliku da iskoristimo da ponižavamo i poništavamo prištinsku stranu", dodao je Vučić.

Kosovo ranije danas na glasanju na generalnoj skupštini Interpola nije uspjelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svjetskoj policijskoj organizaciji.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. Poslije pauze, za prije Kosova je glasalo 68 protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata.

Bonus video: