U februaru referendumom o kosovskim institucijama

Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova, ne želi da bude dio kosovskih institucija, kazao je predsjednik opštine Kosovska Mitrovica
0 komentar(a)
Kosovo barikada, Foto: Tanjug.rs
Kosovo barikada, Foto: Tanjug.rs
Ažurirano: 28.12.2011. 20:43h

Odbornici Skupštine Opštine (SO) Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok odlučili su da se 14. i 15. februara održi referendum na kojem će se njihovi građani izjasniti da li žele kosovske institucije ili ne.

"Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova, ne želi da bude dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo da prejudiciramo status i da se izdvajamo, već da dijelu međunarodne zajednice i Albancima 'izbijemo' izgovor da Srbi sa sjevera žele albanske institucije i da se integrišu, ali da su protiv toga samo predsjednici Opština", rekao je predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković je rekao da je ideja o referendumu nastala kada se shvatilo da se cilj ne može ostvariti samo barikadama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je ocijenio da su dogovori postignuti u Briselu između pregovarača Srbije i Kosova štetni i da su otežali život na Kosovu.

U obrazloženju Inicijative za raspisivanje referenduma odbornika SO Zvečan navedeno je da, pored opredjeljenja građana i opština da se rješenje nađe kroz politički proces i u skladu sa Rezolucijom 1244, i dalje traje pritisak na sjever Kosova i Srbiju, a nisu otklonjene ni "prijetnje za nasilnu promjenu realne situacije na terenu".

Bonus video: