Cipras i Zaev 17. maja o konačnom rješenju spora Grčke i Makedonije

Diplomatski izvori su za taj grčki portal naveli da je, pored teškoća koje postoje, postignut važan napredak i dogovor o većem dijelu tema pregovora, i pored toga što ostaje glavna razlika – opseg upotrebe imena Makedonije
64 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija, Grčka, Foto: Shutterstock
Makedonija, Grčka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2018. 11:30h

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, planiraju da se sastanu u Sofiji 17. maja da bi razgovarali o postizanju konačnog dogovora u sporu oko imena, objavio je danas grčki portal "Njuz 247".

Kako prenosi makedonska državna agencija MIA, dvojica premijera treba da se sastanu na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, ukoliko se ne desi nešto nepredviđeno.

Zaev i Cipras, prema navodima portala, očekuju da potraže postizanje konačnog dogovora za rješenje "makedonskog problema".

Diplomatski izvori su za taj grčki portal naveli da je, pored teškoća koje postoje, postignut važan napredak i dogovor o većem dijelu tema pregovora, i pored toga što ostaje glavna razlika – opseg upotrebe imena Makedonije.

Napominje se da Zaev i Cipras "imaju otvorenu telefonsku liniju, iako se ti razgovori i kontakti ne objavljuju".

Novinar grčkog portala ocjenjuje da su 11. i 12. maj posebno važni za razvoj pregovora, jer će se tada šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastati na marginama međunarodne konferencije u mjestu Sunio u blizini Atine.

Pvog dana konferencije dva ministra će se vjerovatno sastati u četiri oka, dok je za drugi dan zakazan sastanak sa medijatorom UN u pregovorima oko imena Metju Nimicom.

Čini se da je Nimic, kako se ističe, "riješen da odlučnije pritisne za postizanje rješenja".

Vlada Makedonije nada se rješenju spora oko imena prije Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora a u julu na Samitu NATO poziv za članstvo u toj alijansi.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i sjeverna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da takvo ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije sjevernog susjeda.

Bonus video: