Primjena sporazuma o slobodi kretanja između Kosova i Srbije

Građani Kosova mogu da ulaze u Srbiju s ličnim kartama koje su im izdale vlasti u Prištini. Probleme s ulaskom u Srbiju ne bi trebali da imaju ni vlasnici vozila s oznakom Republika Kosovo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 09:35h

Danas se počinje primjenjivati sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, postignut na pregovorima u Briselu. Prema njemu, građani Kosova mogu da ulaze u Srbiju s ličnim kartama koje su im izdale vlasti u Prištini.

Probleme s ulaskom u Srbiju ne bi trebali da imaju ni vlasnici vozila s oznakom Republika Kosovo.

Njima će se na administrativnim prelazima izdavati probne registarske tablice po cijeni od tri hiljade dinara (oko 30 eura) uz naplatu osiguranja od 500 dinara po danu provedenom u Srbiji.

Taj dogovor za sada ne važi za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, koje još blokiraju lokalni Srbi sa sjevera Kosova.

Kosovski mediji navode da će se na prelazima prema Kosovu od danas naplaćivati osiguranje u iznosu od 60 eura za vozila iz Srbije, a osiguranje će važiti 15 dana.

Na odluku o naplaćivanju osiguranja za vozila koja prelaze granicu između Srbije i Kosova reagovali su Albanci iz Preševske doline s juga Srbije (opštine Preševo, Bujanovac i Medveđe) koji smatraju da je za njih naplata osiguranja za vozila nepodnošljiva zbog svakodnevnog odlaska na Kosovo i natrag.

Bonus video: