Dodik: BIH se održava zahvaljujući međunarodnoj zajednici

Dodik je poručio da nije protiv teritorijalnog integriteta BiH i "njenog međunarodnog kapaciteta", dodajući da će RS "ostati do kraja privržena očuvanju tih dejtonskih vrijednosti"
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 19:32h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će ozbiljne analize pokazati da Bosna i Hercegovina ne uspijeva da nađe unutrašnji konsenzus, već da se održava zahvaljujući međunarodnoj zajednici.

"Ozbiljne analize pokazaće da BiH ne uspijeva da nađe unutrašnji konsenzus, već da živi na infuziji međunarodne zajednice, koja uporno pokušava održati ovu zemlju na okupu", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da nije protiv teritorijalnog integriteta BiH i "njenog međunarodnog kapaciteta", dodajući da će RS "ostati do kraja privržena očuvanju tih dejtonskih vrijednosti".

Dodik je ocijenio da time neki nisu zadovoljni i da pokušavaju da centralizuju BiH. Istakao je, međutim, da se samo političkim dogovorom i uvažavanjem svih strana može pronaći "minimalni konsenzus" kako bi se zaustavile političke rasprave u BiH.

On je optužio bošnjačke političare da su glavni krivci za postojeću krizu u zemlji.

Komentarišući najnoviji izveštaj Monitoring komiteta Savjeta Evrope o BiH, Dodik je naglasio da se u toj instituciji "zadržava stereotip o lošim momcima koji dolaze iz RS, zbog čega i njega, kao predsjednika koji predstavlja RS, smatraju krivim".

On je istakao da takvi izvještaji "nemaju veze sa stvarnošću u BiH".

U izveštaju Monitoring komiteta Savjeta Evrope navedeno je da u BiH vlada kriza najveća od 1995. godine do sada, dok su kao glavni krivci za stanje u zemlji označeni Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i dva HDZ-a.

Bonus video: