Dodik nema ništa protiv prikazivanja filma Džoli u BiH

"Podrazumijeva se da film pripada umjetnosti, a kako Anđelina Džoli vidi stvari, samo je jedno od viđenja i ništa više", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 17:26h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da nema ništa protiv toga da se film Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda" prikazuje u RS i da o njemu kritika da svoje mišljenje.

On je naveo da nije pogledao film, dodajući da će se poslije prikazivanja filma vidjeti "da li je film grubi falsifikat ili ima svoje opravdanje".

Dodik tvrdi da se iz Federacije BiH "pokušavaju plasirati laži" da je u RS zabranjeno prikazivanje filma Anđeline Džoli.

"Podrazumijeva se da film pripada umjetnosti, a kako Anđelina Džoli vidi stvari, samo je jedno od viđenja i ništa više", kazao je on novinarima u Banjaluci.

Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa autorkom filma organizovao je u nedjelju u Sarajevu prikazivanje filma za predstavnike 11 udruženja žrtava rata.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio je da je ovaj film svojevrsni "omaž stradanju Bošnjaka, pravljen po holivudskoj matrici, u kojoj se Srbi, gotovo bez izuzetka, prikazuju u najgorem svjetlu".

On je najavio da će zajedno sa predstavnicima ostalih udruženja žrtava rata iz RS tražiti zabranu prikazivanja filma u RS.

Film "U zemlji krvi i meda" je ljubavna priča o Srbinu i muslimanki koji su se upoznali prije rata i koji se ponovo srijeću u ratu, u kojem je on vojnik, a ona zarobljenik.

Snimanje filma pratile su određene poteškoće u samom Sarajevu, čije su vlasti u oktobru prošle godine povukle dozvolu za snimanje filma u BiH nakon što su se žene, žrtve rata, pobunile zbog filmske priče, tvrdeći da je riječ o ljubavnoj priči između žrtve i silovatelja.

Žrtve seksualnog nasilja u BiH su takođe pisale UNHCR-u, čiji je Džoli ambasador dobre volje, tvrdeći da ona ne zaslužuje da radi za njih i da ne zna dovoljno o ratu u Bosni.

Očekuje se da se film "U zemlji krvi i meda" u BiH pojavi početkom iduće godine.

Bonus video: