Suđenje Gazda-Jezdi u Beogradu

Suđenje je više puta odlagano jer se na njima nije pojavljivao prvooptuženi u tom procesu, Milorad Vukotić, iako je slučaj "Jugoskandik" poznat po Vasiljeviću
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 11:03h

Suđenje vlasniku piramidalne štedionice "Jugoskandik", Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima, počelo je u Višem sudu u Beogradu i to iz šestog pokušaja, javlja agencija Tanjug.

Vasiljević i njegovi saradnici se terete za prevaru u kojoj je oštećeno više hiljada građana Srbije početkom devedesetih.

Vukotić, koji je crnogorski državljanin i živi i radi u CG, pred sudom se prvi put pojavio na pretresu 30. maja, poslije 3 odlaganja zbog njegovih izostanaka

Sudu je dostavljeno vještačenje Vasiljevićeve procesne sposobnosti koje je uradio Institut za sudsku medicinu, što je naloženo još u maju, nakon čega je utvrđeno da je on sposoban i dovoljno zdrav da prati suđenje.

Suđenje je više puta odlagano jer se na njima nije pojavljivao prvooptuženi u tom procesu, Milorad Vukotić, iako je slučaj "Jugoskandik" poznat po Vasiljeviću.

Pošto se opet nije pojavio, sud je donio odluku da se postupak protiv njega razdvoji.

Vukotić, koji je crnogorski državljanin i živi i radi u Crnoj Gori, pred sudom se prvi put pojavio na pretresu 30. maja ove godine, poslije tri odlaganja zbog njegovih izostanaka.

Podsjetimo, zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom devedesetih, pored Vasiljevića i Vukotića, optuženi su i Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.

To suđenje je prekinuto 2006. godine zbog Vasiljevićevog bjekstva iz Srbije.

Vasiljević je uhapšen u Holandiji u aprilu 2009. godine po srpskoj poternici, a izručen je 26. marta prošle godine i upućen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Bonus video: