Oštetili budžet

U Makedoniji hapšenja zbog malverzacija na putarinama

Poslije pretresa u kancelarijama i domovima uhapšenih, pronađeni su programi za štampanje falsifikovanih računa i oko 200 odštampanih računa
0 komentar(a)
hapšenja makedonija, Foto: Utrinski.com.mk
hapšenja makedonija, Foto: Utrinski.com.mk
Ažurirano: 25.02.2019. 11:32h

Makedonska policija uhapsila je 87 osoba osumnjičenih za malverzacije na putarinama, čime je oštećen državni budžet za oko dva miliona eura, saopštilo je makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Uhapšeni, svi zaposleni u firmi "Makedonija pat" zaduženoj za održavanje puteva u zemlji, davala je falsifikovane kartice na naplatnim rampama, navela je ministarka policije Gordana Jakuloska.

Prema njenim riječima, akcija je trajala nekoliko mjeseci, a osumnjičeni su falsifikovali fiskalne račune ili su ih štampali unaprijed.

Jankuloska je rekla da je ta grupa bila zatvorenog tipa i da bi joj se pristupilo, rukovodiocu odjeljenja za naplatu i njegovim pomoćnicima plaćalo se od 100 do 500 eura

"Tri člana te kriminalne grupe koristili su blanko koture za izdavanje fiskalnih računa i tako su izrađivali lažne račune i dijelili ih ostalim zaposlenim. Razlika u zaradi vidjela se kada je upoređen profit s brojem vozila koji je prolazio preko autoputeva u Makedoniji", rekla je ministarka.

Poslije pretresa u kancelarijama i domovima uhapšenih, pronađeni su programi za štampanje falsifikovanih računa i oko 200 odštampanih računa.

Jankuloska je rekla da je ta grupa bila zatvorenog tipa i da bi joj se pristupilo, rukovodiocu odjeljenja za naplatu i njegovim pomoćnicima plaćalo se od 100 do 500 eura.

Prema njenim riječima, u okviru istrage još pet osoba je osumnjičeno za to krivično djelo.

Osumnjičeni su uhapšeni tokom policijske operacije "Zmijsko oko".

U sličnoj operaciji 2007. i 2008. uhapšene su 72 osobe a 13 su dobile zatvorske kazne do šest godina.

Međutim, apelacioni sud je ukinuo presudu osnovnog suda i oslobodio ih optužbe. Taj slučaj je ponovo vraćan sudu i još traje.

U međuvremenu, sud u Strazburu je naveo da su uhapšeni u toj akciji bili osumnjičeni i nepravedno dugo držani u pritvoru.