Ostvaren san

Kosor svečani trenutak posvetila Tuđmanu i braniteljima

"Ova vlada je najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 21:38h

"Ova vlada je najzaslužnija što Hrvatska postaje 28. članica Unije, a hrvatski jezik 24. službeni jezik EU", izjavila je predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor u Novinarskom domu, gdje je u društvu članova vlade i HDZ-a pratila plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta u Briselu.

Kosor je istakla da se ostvario san koji je dugo sanjan i podsjetila na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana da Hrvatska mora biti u porodici evropskih država i naroda.

Upravo prvom hrvatskom predsjedniku i braniteljima, poručila je Kosor, posvećuje ovaj svečani trenutak, prenosi HRT.

Kosor je kazala da će ugovor 9. decembra u Briselu potpisati naliv perom, darom pape Benedikta XVI, koji joj je, kako je rekla, u vrijeme blokade pregovora zbog spora sa Slovenijom jedini dao podršku.

Kosorka je iskoristila priliku i da se požali kako hrvatski mediji ignorišu njene poduhvate i omalovažavaju njen uspjeh navodeći da nije objavljeno da je ona pozvana u Brisel na potpisivanje ugovora.

S obzirom na rezultate istraživanja javnog mnjenja, Kosorkina HDZ ima gotovo upola manju podršku od opozicione Kukuriku koalicije, te se ovakve izjave mogu smatrati posljednjim pokušajem premijerke da pridobije što više glasova desno nastrojenih birača uoči parlamentarnih izbora u nedjelju.

Za primanje Hrvatske u EU glasali su 634 europarlamentarca, 38 je bilo protiv, a 32 uzdržana.

Europarlamentarci su u diskusiji koja je prethodila prihvatanju Ugovora, govorili o napornim pregovorima koji su transformisali zemlju, istakavši da je i hapšenje bivšeg premijera Sanadera, kao dio borbe protiv korupcije, bilo hrabar čin.