dijalog u briselu

Ešton: Beograd mora izvršiti maksimalan pritisak na one koji vrše nasilje na Kosovu

"Nakon događaja koji su se odvijali posljednjih nedjelja, evropska perspektiva Srbije nije postala ništa konkretnija", rekao je Vestervele
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 20:50h

Evropska unija (EU) je zatražila od Srbije da izvrši pritisak na one koji na sjeveru Kosova izazivaju nasilje, izjavila je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, Ketrin Ešton.

"Beograd mora izvršiti maksimalni pritisak na one koji vrše nasilje, kako bi se uklonile barikade", rekla je Ešton, koja je predsjedavala sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, na kojem se razgovaralo o stanju na zapadnom Balkanu.

Austrija, koja je donedavno zagovarala da se Srbiji dodijeli kandidatski status za EU, sada izražava sumnje

Istovremeno, u Briselu se održava drugi dijalog između predstavnika Srbije i Kosova, gdje EU očekuje napredak u pravcu normalizacije odnosa. Srbija, s druge strane, očekuje dodjelu kandidatskog statusa, o čemu će biti odlučeno na samitu EU naredne sedmice.

Ministri vanjskih poslova nisu nakon rasprave donosili zaključke o zapadnom Balkanu, nego je to ostavljeno za sljedeći sastanak u ponedjeljak.

Francuski ministar vanjskih poslova, Alen Žipe, izjavio je da se Pariz zauzima za to da se Srbiji odobri status kandidata, dok se Njemačka tome protivi.

"Francuska je za to da se Srbiji prizna status kandidata, što bi je trebalo ohrabriti da nastavi

Žipe je izjavio da se Pariz zauzima za to da se Srbiji odobri status kandidata, dok se Berlin tome protivi

Francuski šef diplomatije je istakao da su ministri vanjskih poslova zemalja EU osudili nasilje na sjeveru Kosova u kojima je povrijeđeno više od 50 pripadnika KFOR-a iz Njemačke, Austrije i Mađarske.

"Nakon događaja koji su se odvijali posljednjih dana i nedjelja, mora se priznati da evropska perspektiva Srbije nije postala ništa konkretnija", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele.

Austrija, koja je donedavno zagovarala da se Srbiji dodijeli kandidatski status, sada izražava sumnje.

"Dogodile su se stvari koje nas navode na sumnju.

Sad je kao preduslov za bilo kakav napredak potrebno procesuirati i osuditi počinitelje nasilja", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Mihael Špindeleger.

"Sad je kao preduslov za bilo kakav napredak potrebno procesuirati i osuditi počinitelje nasilja", rekao je Špindeleger

U ponedjeljak će se na sastanku za Savjeta EU za opšte poslove, koje čine ministri vanjskih (ili evropskih) poslova, donijeti zaključci o preporukama Evropske komisije, koja je preporučila da se Srbiji dodijeli status kandidata, a da se s Crnom Gorom otpočnu pristupni pregovori.

Za obije odluke potrebna je saglasnost svih zemalja članica, a nje za sad još nema.