UBJEDLJIVOM VEĆINOM

Veliki dan za Hrvatsku: EP prihvatio ulazak zemlje u EU

Poslanici se digli sa svojih mjesta, aplaudirali,dok su neki, na jeziku buduće 28. članice EU, uzvikivali "dobrodošli"", "sretno", "živjela Hrvatska!"
0 komentar(a)
evropski parlament, Foto: Delhrv.ec.europa.eu
evropski parlament, Foto: Delhrv.ec.europa.eu
Ažurirano: 01.12.2011. 14:13h

Veliki dan za Hrvatsku!

Evropski parlament je velikom većinom glasova izglasao podršku članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji, a nakon glasanja okrenuli su se delegaciji Sabora koja je sa galerije pratila plenarnu sjednicu, digli sa svojih mjesta, aplaudirali,dok su neki, na jeziku buduće 28. članice EU, uzvikivali "dobrodošli"", "sretno", "živjela Hrvatska!".

Pozitivno glasanje Evropskog parlamenta je neophodan korak prema finalnom aktu, potpisu šefova država i vlada Evropske unije, koji se sastaju u formatu Evropskog savjeta 9. decembra.

Prethodno, u ponedjeljak, i Savjet ministara daće formalnu potvrdu Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Za primanje Hrvatske u EU glasali su 634 europarlamentarca, 38 je bilo protiv, a 32 uzdržana.

Za glasovi došli su sa glavnih partija spektra, EPP, odnosno Demohrišćana i narodnjačkih partija, Socijaldemokrata, Liberala, Zelenih i Ujedinjene ljevice.

Protivnici i uzdržani članovi su krajnje desnice, desnih euroskeptika, na primjer holandske partije Gerta Vildersa i britanskih euroskeptika, kao i nekoliko sa krajnje ljevice.

Europarlamentarci su u diskusiji koja je prethodila prihvatanju Ugovora, govorili o napornim pregovorima koji su transformisali zemlju, istakavši da je i hapšenje bivšeg premijera Sanadera, kao dio borbe protiv korupcije, bilo hrabar čin.

Zagreb se podstiče da nastavi sa reformama, a pogotovo u domeni pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Hrvatska sigurna za ulazak

Izrazili su nadu da će referendum u Hrvatskoj, gdje će građani te zemlje odlučivati da li oni, sa svoje strane, prihvataju članstvo u Uniji.

U Ugovoru o pristupanju naveden je ciljni datum stupanja Hrvatske u članstvo EU, a to je 1. jun 2013.

Pod pretpostavkom da će referendum o pristupanju EU u Hrvatskoj biti pozitivan, počeće ratifikacija u parlamentima zemalja članica.

Neki europarlamentarci i političari izrazili su sumnju da će, u uslovima krize, datum kad bi članice trebalo da završe ratifikaciju biti poštovan.

Ali, čak i ako se produži period ratifikacije, generalno je mišljenje da je Hrvatska "sigurna" za ulazak.

Odmah u petak 9. decembra, Hrvatska će u svojstvu posmatrača da prati sjednicu Evropskog savjeta.

Od tog dana nadalje, njene diplomate učestvovaće u radu komiteta Evropskog savjeta, ali ne u onima koji se tiču direktno proširenja na zapadni Balkan, a u klupe Evropskog parlamenta, sa pravom diskusije, ali ne prava glasa, sjediće i Hrvati.

U diskusiji o Hrvatskoj, europarlamentarci su pozvali i da se proširenje nastavi.