Kinezi ismijavaju donaciju te zemlje Makedoniji

Mnogi su pitali kako Kina može da donira stranoj zemlji kada kineske škole imaju autobuse koji se raspadaju, javlja Times Online
0 komentar(a)
Kina, Makedonija, donacija, školski autobus, Foto: Mk.china.embassy.org
Kina, Makedonija, donacija, školski autobus, Foto: Mk.china.embassy.org
Ažurirano: 28.11.2011. 17:19h

Nakon što je Kina donirala Mekedoniji 23 školska autobusa, na internetu je ta vijest naišla na ismijavanje, jer su, kako navode komentatori, školski autobusi u Kini jako loši i nisu za poklanjanje.

Naime, u Kini je, prije dvije sedmice, u autobuskoj nesreći poginulo 19 djece predškolsgko uzrasta.Kineska vlada je Makedoniji uručila 23 autobusa u petak. Internet stranica makedonske vlade objavila je da svaki autobus ima 35 mjesta i zadovoljava sve sigurnosne uslove.

Vijest o donaciji izazvala je brojne kritike - na kineskom mikroblog servisu Veibo, kako piše Al Džazira Balkan, objavljeno je preko pola miliona komentara na tu temu.

Mnogi su pitali kako Kina može da donira stranoj zemlji kada kineske škole imaju autobuse koji se raspadaju, javlja Times Online.

Portparol ministra spoljnih poslova Hong Lei nije želio da komentariše reakcije sa interneta, ali je naglasio da su autobusi poklonjeni po dogovoru iz 2010. godine.

Kina je primila mnogo strane pomoći, uključujući i pomoć Makedonije za vrijeme velikog zemljotresa iz 2008. godine, te sada sama želi pomoći.

Donacija je stigla nakon manje od dvije sedmice pošto je 19 djece uzrasta tri do pet godina poginulo u Kini, što je bacilo svjetlo na hronični nedostatak sredstava za školski sistem.

Djeca su stradala kada se minibus pretvoren u školski autobus, pretrpan sa 64 ljudi sudario sa kamionom u ruralnom dijelu sjeverozapadne Kine, navodi Times Online.

Daily China javlja da se u subotu u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning prevrnuo školski autobus.

U nesreći je povrijeđeno 35 učenika, od čega dvije sedmogodišnje djevojčice teže.

Bonus video: