Montgomeri radi besplatno za SNS

Montgomeri je trebalo da naprednjacima ukazuje na „crvene linije“, čiji bi prelazak Amerika i zemlje članice EU doživjele negativno
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 00:28h

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, već godinu radi besplatno za Srpsku naprednu stranku, objavio je beogradski „Danas“.

Aleksandar Vučić, zamjenik predsjednika SNS, rekao je da stranka nema novca da plati usluge Montgomerija i da sa njim ima korektan odnos.

U dokumentaciji američkog Ministarstva pravde namijenjenoj lobistima za inostrane klijente, iz oktobra i aprila ove godine, Montgomeri navodi da od naprednjaka nije dobio novac za svoje savjetodavne i ostale političke usluge, jer ova stranka „nije uspjela da nađe mehanizam“ da ga isplati.

"Crvene linije"

Prema ugovoru koji su Tomislav Nikolić, predsjednik SNS i Montgomeri potpisali još u oktobru prošle godine, SNS je Montgomeriju trebalo da plaća 7.500 eura mjesečno.

Saradnja, prema ugovoru, podrazumijeva redovne sastanke s Nikolićem i njegovim višim savjetnicima, pisane analitičke izvještaje, kao i rad na poboljšanju imidža SNS i „pomoć u transformaciji te stranke u modernu evropsku partiju desnog centra“, navodi beogradski dnevnik.

Montgomeri je trebalo da naprednjacima ukazuje na „crvene linije“, čiji bi prelazak Amerika i zemlje članice EU doživjele negativno, da organizuje sastanke Nikolića sa zapadnim zvaničnicima i članovima administracije SAD i predstavnicima nevladinog sektora, kao i da daje savjete kako da SNS bolje predstavlja svoja politička stanovišta i bude prepoznatljiva u Americi i zemljama EU.

Vučić neobavješten

U aprilu ove godine Montgomeri, u redovnom šestomjesečnom izvještaju američkom Ministarstvu pravde, navodi da je tokom tog perioda imao sastanke s Nikolićem i njegovim saradnicima i da je zbog teškoća SNS u pronalaženju novca, ali i bolesti, znatno smanjio angažman, ali da se nada da će se to promijeniti u predstojećem periodu.

Aleksandar Vučić je izjavio za „Danas“ da je situaciju s Montgomerijem objasnio još prije godinu.

„Novinari su nas tada pitali i mi nismo lagali, ali niko nam nije vjerovao. Nije riječ ni o kakvom mehanizmu da ne možemo da ga platimo, već jednostavno nemamo novac“, kazao je Vučić.

Upitan da li je Montgomeri i dalje savjetnik SNS, Vučić je odgovorio da „ne zna šta to znači“. „Imamo korektan odnos, ali nemamo tu vrstu aranžmana“, rekao je za „Danas”.

Galerija

Bonus video: