BiH: Uhapšeno osam osoba za zločine nad Srbima i Hrvatima

Osmorica uhapšenih su pod istragom i sumnjiče se da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika
0 komentar(a)
hapšenje, Foto: Shutterstock
hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2011. 11:27h

Po nalogu Tužilaštva BiH danas je na području Hadžića uhapšeno osam osoba koje se terete za ratne zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima

Izvršen je i pretres na sedam lokacija.

Po nalogu tužilaca iz Posebnog ođeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su: Mustafa Đelilović (56), Fadil Čović (58), Mirsad Šabić (57), Nezir Kazić (51), Bećir Hujić (54), Halid Čović (58), Šerif Mešanović (54) i Nermin Kalember (42).

Osmorica uhapšenih su pod istragom i sumnjiče se da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, javio je sarajevski portal "Sarajevo-x.com".

Nermina Kalembera sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zarobljenika.

Sve uhapšene terete za ratne zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su bile u "protivpravnom zatvoreništvu u logoru Silos u Tarčinu, te u objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole "9. maj" u Pazariću, kao i u logoru u magacinima kasarne Krupa".

U tim objektima je veliki broj civila i ratnih zarobljenika bio protivpravno zatvoren. Oni su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravedno suđenje i prisiljavanju na prinudni rad.

Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uporedo sa lišavanjem slobode, po nalogu Tužilaštva BiH i na osnovu naredbe Suda BiH, izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, sa ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za ovaj slučaj.

Osumnjičeni koji su uhapšeni biće tokom dana predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje pritvora

Bonus video: