Tači se protivi razmjeni teritorija između Srbije i Kosova

Haziri je sinoć izjavio da umjesto razgovora o podjeli sjevera Kosova, treba započeti razgovore o utvrđivanju teritorije Kosova prema granicama iz 1956. godine
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta
Hašim Tači, Foto: Beta
Ažurirano: 17.11.2011. 15:57h

Kosovski premijer Hašim Tači izrazio je zabrinutost povodom izjave da Beograd i Priština treba da razmijene teritorije sjevernog dijela Kosova i juga Srbije.

On se usprotivio se takvoj ideji poslanika Demokratskog saveza Kosova Ljutvija Hazirija.

Govoreći na sjednici kosovske skupštine na čijem je dnevnom redu usvajanje budžeta za sljedeću godinu, Tači je kazao da stav Hazirija zaslužuje prioritet.

"Ovo je više od budžeta, podjela teritorije Kosova i takve ideje su veoma opasne", rekao je Tači.

On je naveo da su vlada i međunarodni predstavnici na Kosovu zabrinuti uvođenjem ideje podjele Kosova, zahtjevajući razjašnjenje da li je izjava Hazirija njegov stav ili stav Demokratskog saveza Kosova (DSK), inače najjače opozicione stranke kosovskih Albanaca.

“Moje je pitanje da li pojedine stranke stoje iz ovog stava ili samo pojedinci. Ja sam za slobodu ideja i mišljenja, ali mislim da o ovom pitanju treba govoriti u skupštini. Vlada Kosova će nastaviti da poštuje Ustav i zakone Kosova uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta”, rekao je Tači.

Predsjednik DSK Isa Mustafa je kazao da izjave Hazirija o promjeni granica nisu stav te stranke, već njegov lični stav.

Haziri je sinoć izjavio da umjesto razgovora o podjeli sjevera Kosova, treba započeti razgovore o utvrđivanju teritorije Kosova prema granicama iz 1956. godine, što bi značilo da opština Leposavić sa nekoliko sela bude u sastavu Srbije, a da opštine Preševo i Bujanovac treba da pripadnu Kosovu.

Bonus video: