Dodik: Incko se miješa u dnevnopolitičke teme RS

"Meni je odavno jasno da visoki predstavnik u nedostatku stvarnog posla pokušava da se uplete u lokalna pitanja i da se de fakto ponaša kao jedna od strana u BiH", rekao je Dodik
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 13:54h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u kojem je optužio visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nastavlja s "paušalnim i neargumentovanim optuživanjem RS za navodno postupanje mimo Dejtonskog sporazuma".

Dodik smatra da je došlo "krajnje vrijeme da visoki predstavnik prestane da se miješa u dnevnopolitičke teme, koje su u svakom društvu isključivo unutrašnje".

Pismo koje je Dodik uputio UN objavljeno je na njegovoj internet stranici, a u njimu se, između ostalog, tvrdi da je cilj Inckovog izvještaja o stanju u BiH da se "održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika u svim pitanjima od značaja u BiH, bilo da se ona tiču primjene Dejtonskog sporazuma ili je riječ o tekućim pitanjima od isključivo lokalnog značaja i u potpunosti u nadležnosti domaćih struktura", prenijela je Fena.

Dodik optužuje Incka "za pristranost s ciljem da dovede u zabludu, kao i da opet ne nudi ni jedan konkretan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, ali ga to ne sprečava da te teške optužbe iznese na više mjesta u svom izvještaju".

Dodik optužuje Incka "za pristranost s ciljem da dovede u zabludu"

"Meni je odavno jasno da visoki predstavnik u nedostatku stvarnog posla koji mu je dat aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, a koji se tiče nadziranja primjene Dejtonskog sporazuma, pokušava da se uplete u lokalna pitanja i da se de fakto ponaša kao jedna od strana u BiH", rekao je Dodik.

Politika "čistih računa"

On takođe smatra da se Incko miješa u životna, politička, ekonomska i finansijska pitanja BiH.

"Da li BiH može da bude tretirana kao suverena i nezavisna zemlja ukoliko međunarodni predstavnik polaže prava da se upliće u pitanja formiranja organa vlasti, usaglašavanja budžeta i raspodele prihoda od indirektnih poreza", pita se Dodik.

On tvrdi da se RS bori za pravednu rapodjelu poreznih prihoda između različitih nivoa vlasti, i navodi da RS ne osporava nadležnosti BiH niti ruši sistem indirektnih poreza, ali insistira na politici "čistih računa".

Bonus video: