Albanska opozicija traži raspisivanje referenduma

Premijer Salji Beriša ističe da zakon ne daje "zeleno svijetlo" za uvoz otrovnih materijala
0 komentar(a)
Bamir Topi, Foto: Rojters
Bamir Topi, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.11.2011. 12:01h

Vodeća opoziciona Socijalistička partija traži raspisivanje referenduma zbog zakona kojim se dozvoljava uvoz otpadnih materijala iz inostranstva u Albaniju što bi moglo da ugrozi životnu okolinu.

Sporni zakon je tijesnom većinom usvojila vladajuća koalicija u parlamentu, iako je predsjednik Bamir Topi odbio da ga potpiše. Šef države je upozorio da to nije u skladu sa standardima za zaštitu okoline.

U vladi tvrde da će ovaj zakon podstaći razvoj industrije koja se bavi prerađivanjem otpada.

Premijer Salji Beriša ističe da zakon ne daje "zeleno svijetlo" za uvoz otrovnih materijala.

"Cilj ovog zakona je da dozvoli uvoz svih vrsta otpada, pa i toksičnog", upozorava poslanik Socijalističke partije Blendi Klosi.

Pobornici zaštite ljudske okoline upozoravaju da će se Albanija poslije usvajanja ovog zakona, pretvoriti u veliko stovarište otpadnih materijala.

Grupa mladih (Građanska skupština), koja je digla glas protiv ovog zakona, skupila je hiljade potpisa i traži da se na duži rok zabrani uvoz otpada.

"Imajući u vidu odnose albanskih političara i mafije, "Građanska skupština" predlaže zabranu uvoza otpada u sljedećih 20 godina", rekli su Rojtersu u toj grupi.

Socijalistička partija obećava da će ukinuti sporni zakon kada dođe na vlašt.

Albanija se sa sličnim problemom suočila i 2004. godine kada je bivša socijalistička vlada sklopila ugovor o uvozu otpada iz Italije.

Bonus video: