Tužilaštvo Srbije predlaže zabranu ultradesničarskih organizacija

Tomo Zorić je precizirao da organizacija SNP 1389 "nastavlja sa izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti i aktivnu netoleranciju prema manjinskim grupama"
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2011. 16:09h

Javno tužilaštvo Srbije proširilo je inicijativu za zabranu djelovanja ultradesničarskih organizacija u toj zemlji, stavljajući prijedlog da se zabrani rad organizacijama "Srpski narodni pokret 1389 (SNP 1389)" i "Naši" iz Aranđelovca, izjavio je portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

"Nakon javne rasprave pred Ustavnim sudom, utvrđenog činjeničnog stanja i pribavljene dokumentacije, utvrđeno je da se iz "Udruženja 1389" izdvojilo novo - "SNP 1389", čije su vođe Miša Vacić i Igor Marinković", saopštio je Zorić, a prenosi agencija Beta.

Portparol srbijanskog Javnog tužilaštva je precizirao da ta organizacija (SNP 1389) "nastavlja sa izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i aktivnu netoleranciju prema manjinskim grupama".

"Kako prvobitni zahtjev nije obuhvatio to novo udruženje, Tužilaštvo je je povuklo prvobitni zahtjev i podnijelo novi, i to prije 10 dana, kojim su ovoga puta obuhvaćeni "SNP 1389" i "Naši" iz Aranđelovca", naveo je Zorić.

Prema njegovim riječima, nova inicijativa je precizna i omogućava Ustavnom sudu da donese ispravnu odluku, a to je, kako je istakao Zorić, da zabrani njihovo djelovanje.

Beogradske "Večernje novosti" prenijele su ranije da je Ustavni sud Srbije obustavio postupak za zabranu rada ultradesnčarske organizacije "Pokret 1389".

Galerija

Bonus video: