Buzek: Hrvatska je ključan igrač u regionu, primjer balkanskim zemljama

Buzek je upozorio da treba nastaviti borbu protiv korupcije, procesuiranje ratnih zločina, zaštitu manjina, ekonomske i upravne reforme
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 17:30h

Evropski parlament (EP) će 1. decembra sigurno dati formalni pristanak na pristup Hrvatske Evropskoj uniji, izjavio je u Zagrebu predsjednik EP Jerži Buzek.

Poslije razgovora s hrvatskim zvaničnicima, Buzek je u izjavi novinarima ocijenio da je Hrvatska "ključan igrač u regionu i primjer za sve države Zapadnog Balkana na koji EU želi da primijeni evropske vrijednosti pomirenja, mirnog suživota, ekonomskog napretka i borbe protiv korupcije".

"Hrvatska koja je sprovela fantastične reforme, bez ikakve je rasprave primjer za cio region", rekao je Buzek poslije susreta s premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor.

Predsjednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek je predložio da novo geslo Hrvatske bude - "hrabra zemlja za veliki uspjeh"

On je predložio da novo geslo Hrvatske bude - "hrabra zemlja za veliki uspjeh". Buzek je, međutim, upozorio da treba ozbiljno shvatiti i nastaviti reforme, posebno borbu protiv korupcije, procesuiranje ratnih zločina, zaštitu manjina, ali i ekonomske i upravne reforme.

Hrvatska premijerka je rekla da su reformski procesi u Hrvatskoj nepovratni i ponovila da se ta država ulaskom u EU vraća tamo gdje i pripada.

Poslije susreta s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, Buzek je novinarima rekao da može "garantovati da će EP na plenarnoj sjednici 1. decembra dati formalni pristanak na pristup Hrvatske EU". Luka Bebić je izrazio uvjerenje u nacionalni konsenzus oko ulaska u EU.

Posjetom Zagrebu, tokom koje će se susreti i sa predsjednikom Ivom Josipovićem, Jerži Buzek je počeo posjetu regionu u okviru koje će boraviti u Srbiji i u BiH.

Buzek je uoči posjete ocijenio da je 2011. veoma dobra godina za proširenje na Zapadni Balkan i da su zemlje regiona napredovale na putu ka priključenju evropskoj porodici. "Pozivam da nastave taj napredak i da ga ubrzaju u 2012. godini", naveo je on.

Buzek je istakao da su "vrata za članstvo u EU otvorena, ali da volja za ulazak mora biti potkrijepljena čvrstim činjenicama".

Galerija

Bonus video: