Josipović raspisuje izbore za 4. decembar

Predsjednik će se 2. novembra uveče obratiti javnosti porukom u kojoj će se osvrnuti na aktuelnu situaciju u zemlji i pozvati sve građane Hrvatske da izvrše svoju građansku dužnost i izađu na izbore
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 10:14h

Hrvatski predsiednik Ivo Josipović danas će raspisati izbore za poslanike Hrvatskog sabora koji će se održati 4. decembra.

Nakon što je Hrvatski sabor prije dva dana donio odluku o raspuštanju, predsiednik Josipović će prema ustavnim i zakonskim ovlašćenjima 31. oktobra raspisati izbore, od kada počinju da teku zakonski rokovi za kandidovanje stranačkih lista.

Prije odluke je Josipović telefonski razgovarao s predsjednicima parlamentarnih stranaka, a datum 4. decembra već je ranije bio dogovoren od strane vladajuće koalicije, što je prihvatila i opozicija.

Kako se navodi u saopštenju iz Josipovićevog kabineta, predsjednik će se 2. novembra uveče obratiti javnosti porukom u kojoj će se osvrnuti na aktuelnu situaciju u zemlji i pozvati sve građane Hrvatske da izvrše svoju građansku dužnost i izađu na izbore.

Nakon raspuštanja šestog po redu saziva Sabora, mandat poslanicima formalno traje do konstituisanja novog saziva što se očekuje krajem decembra ili početkom januara. U novi saziv bira se 151 poslanik, po 14 u svakoj od deset izbornih jedinica, tri fiksna poslanika dijaspore čiji je broj do sada varirao zavisno od odziva, kao i osam poslanika manjina, od toga tri srpska.

Po anketama najviše šanse za pobjedu ima Kukuriku koalicija, opoziciona koalicija lijevog centra predvođena Socijaldemokratskom partijom koja ima skoro dva puta veću podršku od HDZ-a koji je uzdrman suđenjem bivšem šefu stranke i premijeru Ivi Sanaderu i istragom protiv stranke u celini zbog malverzacija s parama i stvaranja crnog fonda iz kog su se finansirale kampanje u pređašnjim izborima.

HDZ ima jakog protivnika u Hrvatskom demokratskom savezu za Slavoniju i Baranju, a njihov dosadašnji koalicioni partner, Hrvatska seljačka stranka, ima rekordno malu podršku ispod tri.

Bonus video: