Čanak zatražio protjerivanje ruskog ambasadora

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je da Srbija protjera ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina. Osuda je stigla i iz Socijaldemokratske unije
0 komentar(a)
Čanak, Foto: Beta
Čanak, Foto: Beta
Ažurirano: 31.10.2011. 07:58h

Čanak je u pisanoj izjavi za javnost ocijenio da je Konuzin svojim nastupom na subotnjem skupu Srpske napredne stranke u Nišu definitivno pokazao da se Rusija miješa u unutrašnje stvari Srbije “u nepodnošljivoj mjeri”.

“LSV traži od nadležnih organa da se ambasador Konuzin proglasi za personu non grata u Srbiji i po kratkom postupku protjera”, zatražio je Čanak.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to ne učini sada, može se očekivati direktno ucjenjivanje demokratski izabranog rukovodstva Srbije isporukom energenata, a prva sljedeća slika su “ruski tenkovi ispred Skupštine Srbije”.

“Zdrav razum i slobodarske tradicije nalažu da se to ne dozvoli i da se ponovi istorijsko ‘Ne’ ruskom hegemonizmu. Očigledno je prošlom ‘Ne’ istekao rok trajanja”, rekao je Čanak.

Socijaldemokratska unija je, istim povodom, u svom saopštenju navela da je nastup Ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina na predizbornom skupu Srpske napredne stranke "još jedan u nizu incidenata koji ovaj diplomata izaziva direktno se miješajući u unutrašnju politiku u Srbiji".

"Učešće stranog diplomate u izbornoj kampanji, i to u formi govora u kojem on direktno podržava jednu politički opciju, grubo je kršenje diplomatskih konvencija i predstavlja otvorenu zloupotrebu gostoprimstva.

Takav naspup Ambasadora Konuzina ne samo da ponižava Srbiju već i šteti interesima Rusije koju time predstavlja kao zemlju koja niti poštuje suverenitet druge države niti opredjeljenje njenih građana.

Veoma zabrinjava i činjenica da srpska diplomatija ignoriše i ovaj i sve predhodne diplomatske incidente Ambasadora Konuzina, čime se nameće pitanje da li je Putinova diplomatija konačno uspjela tamo gdje su stali staljinovi tenkovi 1948.?", pitaju u saopštenju iz Socijaldemokratske unije.

Bonus video: