Zemlja opet izručena

Srbi vratili barikadu sa koje je Kfor ranije uklonio kamione

Predsjednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao da se malo vozila Kfora kreće tim saobraćajnicama
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 12:58h

Kosovski Srbi iz Ibarskog Kolašina dovezli su nekoliko kamiona sa zemljom u međuzonu na administrativnom prelazu Brnjak na putu koji od Zubinog Potoka vodi ka Ribariću, gdje su vojnici Kfora ranije uklonili postavljene kamione.

Zemlju su izručili pored kamiona kojima su ranije prepriječili put.

Prije dvije noći vojnici Kfora pomjerili su sa tog puta na sjeveru Kosova dva kamiona koja su se nalazila naposredno uz prelaz koji sa kosovske strane kontrolišu pripadnici Kfora.

Saobraćaj se u Ibarskom Kolašinu odvija alternativnim putevima koji vode ka centralnoj Srbiji.

Srbi i dalje blokiraju put koji od sela Jagnjenica vodi ka albanskom selu Čabra, a u novoj bazi Kfora primjetan je manji broj vojnika nego ranije.

Građani motre i na sve druge putne pravce ka Brnjaku koji su od prije dva dana otvoreni za vozila Kfora.

Predsjednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je agenciji Beta da se malo vozila Kfora kreće tim saobraćajnicama iako je njihovim vojnicima omogućeno da kopnenim putem snabdjevaju svoje vojnike i vrše njihovu rotaciju.

"Izjava komandanta Kfora Erharda Drevsa da neće da koristi mogućnost da se slobodno kreće govori da im nije stalo do slobode kretanja u vršenju misije u okviru mandata, već da im je cilj nasilno djelovanje na sjeveru Kosova i Metohije", rekao je Ristić.

On je dodao da je Kforu potreban i Euleks kako bi nastavili da nasilno instaliraju takozvane kosovske institucije na sjeveru Kosova.

"Nije problem u slobodi kretanja, već je problem u slobodi nasilnog djelovanja. Mi ne možemo da dozvolimo da se teroriše srpski narod na sjeveru Kosova i da mu se na silu nameću kosovske institucije. Novi razvoj događaja govori da njima nije stalo do pravde i istine, već im je cilj da vrše teror nad Srbima na sjeveru Kosova i Metohije", rekao je Ristić.