HRT: Je li Hitler progonio Jevreje zato što su bili Jevreji ili zato što su bili bankari?

Urednik Bilić će se u prvoj narednoj emisiji izviniti zbog propusta
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 13:08h

Zbog pitanja uvredljivog za Jevreje koje je pročitala u emisiji Hrvatske televizije "Puls Hrvatske" voditelja Branimira Bilića, novinarka Ruža Ištuk zaradila je opomenu pred otkaz i udaljena je iz te emisije.

U emisiji "Puls Hrvatske" od 24. oktobra sa temom globalnih demonstracija protiv bankara, Ruža Ištuk je kao novinarka-saradnik koja bira šta će ići u eter pročitala pitanje jednog gledaoca: "Znaju li uvaženi gosti da li je Hitler progonio Jevreje zato što su bili Jevreji ili zato što su bili bankari?".

Već u toj emisiji Bilić je reagovao i osudio pitanje. Kako je saopšteno iz uprave Hrvatske radio televizije (HRT), urednik Bilić će se u prvoj narednoj emisiji izviniti zbog propusta, iako se već u samoj spornoj emisiji ogradio od govora mržnje sadržanog u pitanju gledaoca.

"Novinarki Ruži Ištuk izrečeno je oštro upozorenje, pa je internim prerasporedom premještena sa radnog mjesta u emisiji 'Puls Hrvatske'.

Vršilac dužnosti urednika Informativnog programa Dražen Miočić zatražio je da se zbog teške povrede Etičkog kodeksa HRT novinarki Ištuk izrekne opomena pred otkaz", navodi se u saopštenju.

"HRT ne toleriše niti će tolerisati govor mržnje u vlastitom eteru. Izražavamo žaljenje što je ovaj nenamjerni propust, učinjen u emisiji koja se emituje uživo, izazvao toliko burne reakcije", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: