Leteći za Split Njemac digao NATO-ove borbene avione

Njemački državljanin (58), sa 43-godišnjom je saputnicom je u nedjelju prijepodne poletio iz njemačke pokrajine Thiringija
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 12:41h

Pilot ultralakog aviona Sirus SR 22 u nedjelju je prouzrokovao uzbunu u komandama ratnih vazduhoplovstva triju zemalja i Glavnoj komandi Južnog krila NATO u Napulju, piše Jutarnji.

Njemački državljanin, starosti od 58 godina, sa 43-godišnjom je saputnicom to prijepodne poletio iz njemačke pokrajine Thiringija.

Nakon ulaska u vazdušni prostor Austrije, a poslije i Slovenije nije se odazvao na pozive kontrola leta tih zemalja kako bi prijavio let. Austrijske vlasti alarmirale su svoje vazduhoplovne snage i u lov su krenula dva borbena aviona Evrofajter. No, njemački se pilot nije obazirao na njih, nego je produžio prema Sloveniji. Kada je ušao u njen vazdušni prostor, aktiviran je znak za uzbunu u italijanskoj vojnoj bazi blizu grada Ferare.

Podignuta su dva Evrofajtera koja su krenula prema Sloveniji. Naime, Italija je u sklopu NATO-a zadužena za nadziranje slovenskog vazdušnog prostora. Iako su avioni iznad pokrajine Romanje probili zvučni zid, nisu sustigli njemački aviončić. On je do njihovog dolaska već ušao u Hrvatsku.

Na radarima u Hrvatskoj avion, čiji pilot dotad ni nakon više od tri sata leta nije odgovarao na pozive, primijećen je oko 13.30 sati. No, dežurni par MiG-ova 21 na Plesu nije krenuo u presrijetanje. Kako je rekao portparol MORH-a Goran Grošinić, komanda HRZ-a je od NATO-a dobila uputstvo RS5, odnosno “spremni za polijetanje u pet minuta”. Piloti su sjeli u avione, ali nisu poletjeli.

Nakon sat, pilot je sletio u Splitu i pritom manje oštetio avion. Policiji je objasnio da se nije javljao zbog kvara na uređajima. Naknadno je dobio jednogodišnju zabranu letenja u Hrvatskoj. U MORH-u tvrde da komanda za polijetanje MiG-ova nije stigla jer su u NATO-u procijenili da se pilot ne ponaša sumnjivo te da mu je odredište zaista Split.

Bonus video: