Raspušten hrvatski Sabor

Hrvatski sabor danas je raspušten, a od prisutnih 137 poslanika za raspuštanje je glasalo 135, jedan je bio uzdržan, a jedan, zastupnik Roma i ostalih malih manjina Nazif Memedi, glasao je protiv.
74 pregleda 0 komentar(a)
Sabor, Foto: Twitter
Sabor, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.10.2011. 18:33h

Poslije odluke o raspuštanju Sabora, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović može da raspiše izbore za novi saziv parlamenta i to najvjerovatnije za 4. decembar, a to može da učini već danas.

Posljednjoj sjednici ovog saziva Sabora prethodilo je natezanje oko kvoruma, jer poslanici opozicione tzv. "Kukuriku koalicije" nijesu željeli da stvaraju kvorum za sve zakone i odluke čije je izglasavanje bilo na dnevnom redu prije odluke o raspuštanju i o privremenom finansiranju.

Poslije prijetnje šefa Sabora Luke Bebića da će, ako nema kvoruma, prekinuti sjednicu i da će Sabor nastaviti rad, jer, prema zakonu, to može do sredine januara 2012. godine, i poslanici "Kukuriku koalicije" ušli su u dvoranu, iako su pri donošenju najvećeg dijela zakona i odluka koje su naknadno stavljene na dnevni red bili uzdržani.

Među danas donijetim zakonima su i kontroverzne izmjene zakona o vodama koje su se, na inicijativu potpredsjednika sabora Vladimira Šeksa, na volšeban način juče našle u raspravi, kao i predlog o ukidanju zakona o golf igralištima, jer je taj zakon u posljednje dvije godine ocijenjen kao nesprovodiv.

Današnje vođenje sjednice je posljednji učinak Bebića koji je mjesecima ranije najavio da odlazi u penziju, a kompromitovan je i zbog prijateljstva s Ivom Sanaderom.

Danas raspušten,šesti saziv Sabora konstituisan je 11. januara 2008. godine kada je utvrđeno da većinu u Saboru imaju poslanici koje je okupio tadašnji šef HDZ-a Sanader koji je postao i premijer.

Tada je povjerenje novoj koalicionoj vladi u kojoj su uz HDZ bili i pripadnici socijalno-liberalne i seljačke stranke, stranke penzionera i poslanici manjina, dalo 82 poslanika, a priotiv su bila 62 poslanika stranaka koje čine sadašnju "Kukuriku koaliciju".

U međuvremenu se desilo više stranačkih prelazaka ili odlazaka u nezavisne poslanike, dok su liberali postali vanparlemantarna stranka, jer su im dvoje poslanika postali nezavisni. Iz koalicije je izišla i penzionerska stranka.

Neki od članova vlade, među kojima i Sanader, aktivirali su svoje poslaničke mandate, ali su mandatno-imunitetna komisija, a potom i Sabor skidali imunitet onima koji su bili pod istragom ili za koje je zatražen pritvor.

Kraj mandata Sabora karakteriše potez HDZ-a koji je tankim kvorumom, uz glas poslanika Bošnjaka Šemsudina Tankovića, koji je zauzvrat dobio fotelju u državnom Zavodu za statistiku, isposlovao donošenje zakona o ništavnosti pravnih akata JNA, SRFJ i Srbije kojima je otežana regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina, ali i ukidanje imuniteta za poslanika Socijaldemokratske partije Željka Jovanovića.

Proteklu sedmicu obilježili su i šovinistički ispadi i verbalno nasilje Šeksa i drugih poslanika HDZ-a.

Šta nakon raspisivanja novih izbora?

Čim Josipović raspiše izbore, počinje da teče i rok od 14 dana za predaju i verifikaciju kandidacionih lista državnoj izbornoj komisiji. Mandat poslanika traje do konstituirajuće sjednice novog saziva, koja bi trebalo da bude održana najdalje 20 dana nakon izbora.

U četiri godine rada Sabora izglasano je ili izmijenjeno više od 850 zakona, promijenjen Ustav, donijeta četiri budžeta i pet rebalansa, ali zbog suprotstavljanja HDZ-a nije donet zakon o prebivalištu koji bi učinio kraj malverzacijama oko broja birača. Dosadašnji sabor imao je 153 poslanika, a novi će zbog fiksnog broja poslanika dijaspore imati 151 poslanika.

Bonus video: