Uklonjena barikada u mjestu Zupče, Kfor prošao oslobođenom trakom

Svi balvani presloženi su na jednu stranu puta, kako bi se omgućio prolaz drugom trakom
0 komentar(a)
barikade, Kosovo, Foto: Rojters
barikade, Kosovo, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.10.2011. 08:21h

Pripadnici Kforove jedinice za vezu i osmatranje (LMT) jutros su prošli oslobođenom saobraćajnom trakom u mjestu Zupče, na teritoriji opštine Zubin potok, sa koje je jutros uklonjena barikada radi prolaska vojnika Kfora, kako je to predviđeno odlukom predsjednika opština sa sjevera Kosmeta.

Pripadnici LMT jedinice sa dva džipa su prošla barikadu kako bi otišli do administrativnog prelaza Brnjak i provjerili prohodnost.

Predsjednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić saopštio je švajcarskim vojnicima da je, kao što je najavljeno, oslobođena jedna traka za prolaz Kfora, kako bi mogla da snabdjeva svoje jedinice i izvrši zamenu vojnika.

"Nadam se da će Kfor poštovati našu odluku i da je neće zloupotrijebiti. Ponavljam da Euleks neće moći da prolazi dok se ne dogovori sa Beogradom, odnosno dok se ne riješe nesporazumi, rekao je Ristić, napomenuvši da to znači da Euleks treba da prestane da prevozi kosovske carinike na administrativne prelaze".

On je istakao da je najbitnije da se Kfor vrati svom mandatu a kada to učini neće biti prepreke za saradnju sa stanovništvom.

Ristić je zamolio pripadnike Kosovske policije da vojnike Kfora prate do prelaza, s obzirom na to da prvi put prolaze tim putem poslije uspostavljanja barikada.

Građani su jutros uklonili dio barikade i tako oslobodili jednu saobraćajnu traku za prolaz vojnika Kfora, tako što su sve balvane presložili na jednu stranu puta, omgućivši prolaz drugom trakom.

Bonus video: