Srbi nude KFOR-u plan za kretanje po sjeveru Kosova

Predstavnici četiri srpske opštine sa sjevera Kosova predložili "oslobađanje jedne saobraćajne trake na određeni putnim pravcima" kako bi KFOR mogao da snabdijeva svoje jedinice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 15:51h

Predstavnici četiri srpske opštine sa sjevera Kosova danas su na sastanku sa komandantima KFOR-a predložili "oslobađanje jedne saobraćajne trake na određeni putnim pravcima" radi snabdijevanja međunarodnih snaga na prelazima Brnjak i Jarinje.

"Realizacija plana počeće 27. oktobra u 9 časova i podrazumijeva oslobađanje jedne saobraćajne trake na određenim putnim pravcima", kaže se u saopštenju predsjednika četiri opštine sa sjevera pokrajine - Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica poslije sastanka sa KFOR-om.Predsjednici četiri opštine su istakli da očekuju da će o problemima u vezi sa funkcionisanjem Euleksa na sjeveru pokrajine predstavnici misije Evropske unije razgovarati sa Vladom i drugim organima Srbije.

Srbi su postavili barikade kod Jagnjenice i Zupča u opštini Zubin potok, na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu kod Rudara i na ulazu u Leposavić.Na samim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji nema barikada, jer je to proširena zona odgovornosti KFOR-a.Srbi sa sjevera pokrajine su prihvatili da omoguće nesmetano kretanje KFOR-a, a spremni su da isto omoguće i Euleksu uz uslov da ne prevozi albanske carinike i policajce na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Bonus video: