Po 30 godina zatvora: Simović i Kalinić osuđeni za ubistvo Đinđića

Prvom presudom iz 2007. godine obojica su u odsustvu osuđeni na po 30 godina zatvora, ali im je poslije hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje suđenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 13:09h

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je danas presudu od 30 godina zatvora nekadašnjim članovima "zemunskog klana" Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, piše Blic.

Predsjednik Sudskog vijeća Velimir Lazović je, obrazlažući presudu, kazao da na snazi u cjelosti ostaje prethodna presuda koja je izrečena 2007. godine.

U kaznu zatvora biće im uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Simović i Kalinić će imati pravo žalbe Apelacionom sudu na ponovljenu presudu, ali do nove pravosnažne presude na snazi ostaje prethodna, izrečena 23. maja 2007. godine.

Sudija Lazović je rekao da na snazi treba ostaviti pravosnažnu presudu jer je činjenično stanje isto, i da su svjedoci saradnici koji su ispitani u ponovljenom procesu jasno ukazali na radnje koje su Simović i Kalinić preduzimali prije i na dan ubistva premijera.

On je kazao da će Simoviću i Kaliniću pritvor biti produžen zbog opasnosti da ponovo učine krivično djelo i imajući u vidu visinu kazne na koju su osuđeni.

Prvom presudom iz 2007. godine obojica su u odsustvu osuđeni na po 30 godina zatvora, ali im je posle hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje suđenja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj riječi od suda da potvrdi prvu presudu, a Kalinić je tražio oslobađanje tvrdeći da nije učestvovao u ubistvu Đinđića.

Simović je, pak, priznao svoju krivicu i izrazio kajanje, navodeći da je svjestan da će mu kazna biti potvrđena.

Bonus video: