Protest studenata u Zagrebu i Beogradu

Nezadovoljni studenti su postavili i transparente sa natpisima - "Nemamo šta da izgubimo osim školarina", "Pošto kilo znanja?" i "Stop školarine, sveučilište svima"
0 komentar(a)
Sveučilište, Zagreb, Foto: 24sata.hr/Pixsell
Sveučilište, Zagreb, Foto: 24sata.hr/Pixsell
Ažurirano: 24.10.2011. 12:04h

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu jutros su blokirali zgradu fakulteta zbog neispunjenih obećanja o odlaganju uplate školarine, dok je nastava na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu blokirana od prošle sedmice.

Grupa studenata je stolovima, stolicama i transparentima blokirala prostorije studentske službe, uprave, dekanata i najveće fakultetske dvorane zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Nezadovoljni studenti su postavili i transparente sa natpisima - "Nemamo šta da izgubimo osim školarina", "Pošto kilo znanja?" i "Stop školarine, sveučilište svima".

Prema pisanju hrvatskih medija, protest studenata izazvan je odbijanjem studentske službe da visokoškolcima druge i treće godine fakulteta izda potvrde koje su im potrebne zbog ostvarivanja studentskih prava, iako je dekan Damir Boras najavio da oni neće morati da plaćaju školarine.

Studenti zahtijevaju neodložno ukidanje naplate školarina dodiplomcima sa druge i treće godine i povraćaj novca onima koji su već uplatili dio ili sav iznos školarine, koja iznosi oko 800 eura.

Studenti iz Beograda zahtevaju da se školarina smanji na iznos od tri minimalne plate i da uslov za upis godine na budžet bude 48 bodova.

Oni traže i ukidanje rangiranja, kao i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.

Policija je sinoć, nešto prije ponoći, došla na Filološki fakultet jer je dobila informaciju o navodno postavljenoj bombi, zbog čega su ispraznili zgradu fakulteta.

Kako javljaju beogradski mediji, bomba nije pronađena.

U zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu u subotu uveče je ubačena baklja, ali nije bilo povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Grupa mladića, koju su očevici opisali kao skinhedse, tada je pokušala da uđe i u Filološki fakultet.

Ministar prosvjete i nauke Srbije, Žarko Obradović, očekuje da će blokada nastave na tim fakultetima biti okončana sredinom tekuće sedmice.

Rektor Univerziteta u Beogradu, Branko Kovačević, kazao je ranije da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu.

Bonus video: