Srednjoškolci u Srbiji Albance i Hrvate smatraju najvećim neprijateljima

36,7% učenika ima rasističke stavove prema Romima, 20% smatra da Romi imaju manju mentalnu sposobnost za učenje, 27% ispitanih učenika smatra da su Romi po prirodi prljavi ljudi
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 14:35h

Za srbijanske srednjoškolce najveći nacionalni neprijatelji su Albanci, a za njima slijede Hrvati, Romi i Amerikanci, pokazali su rezultati istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Čak 21,2 odsto učenika kao najveće nacionalne neprijatelje je navelo Albance, 15 odsto Hrvate, 12,3 odsto Rome, a 9,8 odsto Amerikance, pokazalo je istraživanje "Stavovi i vrijednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji".

Istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do juna ove godine na uzorku od 630 učenika srednjih škola iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Zrenjanina, Niša i Novog Pazara.

Procenat učenika koji je naveo da ne vrednuje ljude na osovu nacionalnosti iznosi 17,4%, dok je skoro 10% učenika navelo kako im niko ne smeta

Među nacijama koje smatraju prijateljskim 25,6 odsto anketiranih srednjoškolaca navelo je Srbe, zatim slijede Grci sa 15,3 i Rusi sa 14,9 posto.

Procenat srednjoškolaca koji je naveo da ne vrednuje ljude na osovu nacionalnosti iznosi 17,4 odsto, dok je skoro 10 odsto učenika navelo kako im niko ne smeta.

Rezultati istraživanja pokazuju da 36,7 odsto srednjoškolaca ima ekstremno šovinističke i rasističke stavove prema Romima, pri čemu 20 odsto smatra da Romi imaju manju mentalnu sposobnost za učenje, 41 odsto se slaže sa tvrdnjom da Romi ne žele da uče i kako više vole da prose, dok 27 odsto ispitanih učenika smatra da su Romi po prirodi prljavi ljudi.

Dio istraživanja koji se odnosi na stavove učenika o tradicionalizmu i konzervativizmu pokazuje kako 77 odsto ispitanika porodicu i brak smatra svetinjom, dok 78 odsto smatra da je osnivanje porodice nešto čemu svi težimo.

Stav da je žena ispunjena samo onda kad postane majka podržava 30% srednjoškolaca

Stav da je žena ispunjena samo onda kad postane majka podržava 30 odsto srednjoškolaca, 60 odsto se slaže s tim da je nasilje u porodici veliki problem u Srbiji, dok bi 61 odsto prijavilo takav slučaj nasilja, ukoliko bi za njega znalo.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju, u dijelu koji se odnosi na homofobiju, da je među ispitanim srbijanskim srednjoškolcima 28,7 odsto homofobičnih, 29,1 odsto umjereno homofobičnih i 27,9 odsto nehomofobičnih.

Bonus video: