Akaši ne zna ko je gađao Markale, Đukanović mu hvali knjigu

Na skupu "Novi Balkan i proširenje EU" u Miločeru predstavljena je Akašijeva knjiga "U dolini između rata i mira" koju je izdao ECPD
57 pregleda 0 komentar(a)
Jasuši Akaši, Foto: Jdslanka.org
Jasuši Akaši, Foto: Jdslanka.org
Ažurirano: 22.10.2011. 15:17h

Nekadašnji specijalni izaslanik UN za Jugoslaviju Jasuši Akaši kaže da je zločin na Markalama u Sarajevu 1995. godine i dalje "nejasan slučaj, jer je granata od koje su stradali građani mogla da dođe sa obije zaraćene strane".

Akaši je učestvovao na skupu "Novi Balkan i proširenje EU" koji je priredio Evropski centar za mir i razvoj (ECPD).

Na skupu u Miločeru je predstavljena Akašijeva knjiga "U dolini između rata i mira", koju je toplo preporučio bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Nacionalisti svih boja iskoristili mentalitetski sklop da bi zemlju gurnuli u nekontrolisano nasilje, kaže Đukanović

Stvar je nejasna

Akaši je novinarima u Miločeru rekao da "što se tiče Markala, tu smo (UN) stvar veoma ozbiljno istražili. Formirao sam Odbor sa pet članova, velikih stručnjaka koji su dolazili iz pet zemalja".

"Zaključak koji mi je Odbor predao, bio je da je na osnovu prikupljenih podataka, granata mogla da dođe i sa strane bosanskih Srba, ali i sa strane koju je kontrolisala bosanska vlada. Dakle, stvar je i dalje nejasna", rekao je on.

Đukanović preporučuje knjigu

O Akašijevoj knjizi je govorio Đukanović koji je u ratnim godinama bio na čelu izvršne vlasti u Crnoj Gori, koja je podržavala ratnu politiku Slobodana Miloševića.

"Gospodin Akaši je, može se reći hirurški precizno, oslikao karakter ličnosti koje su bile na ključnim položajima u Jugoslaviji i njenim republikama 90-tih godina. To će čitaocima pomoći da bolje razumiju zašto se sve to desilo u tom vremenu na našim prostorima", rekao je Đukanović.

Đukanović sa rezervistima JNA

"Vidjeće kako je donosiocima ključnih odluka nedostajalo političke volje, iskustva i sposobnosti za stratešku viziju, i kako su nacionalisti svih boja iskoristili i mentalitetski sklop i traume iz prošlosti na ovim prostorima da bi zemlju gurnuli u nekontrolisano nasilje, haos, uzajamnu agresiju i bratoubilačke sukobe".

Đukanović preporučuje knjigu i kaže da će poslije nje svima biti jasnije "ko je i zašto doveo u pitanje i nezavisnost i slobode ljudi, i ugrozio budućnost sadašnjih i generacija koje dolaze".

"Dugo ćemo, nažalost, plaćati danak tome, ali ostaje nada da je to poslednja velika tragedija na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, i da smo to teško breme ostavili iza nas", rekao je.

Bonus video: