Škola za pastire: Diploma treba i za čuvanje ovaca i koza

Prije svega mi je važno da savladam što više o mljekarstvu, jer se nadam da ću ubrzo početi da pravim i svoj sir
228 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Katuša, škola za pastire, Foto: Vecernji.hr/PIXSELL
Zdravko Katuša, škola za pastire, Foto: Vecernji.hr/PIXSELL
Ažurirano: 20.10.2011. 14:32h

Dvadesetak pastira iz Zadarske županije, ovih dana je pašnjake zamijenilo školskim klupama. Motiv je sljdeći: Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju znači da pastiri moraju da imaju potvrde i položene ispite za usgajivače ovaca i koza. U suprotnom, neće moći legalno da prodaju meso, mlijeko, sir...

Večernji list piše da zadarski pastiri ovih dana slušaju predavanja o prehrani životinja, pasminama, higijeni, veterini..., a na kraju završene obuke, polagaće, pored ostalog, zaštitu na radu, prvu pomoć...

A pastiri su svjesni da će im za sve trebati i novaca, posebno za, kako kažu, postizanje evropskih standarda.

Tokom obuke, pastiri će imati 40 sati teorije i 80 sati prakse.

Jedna pastirica, Milica, kaže da bi se radovala da tokom školovanja za pastire dobije i pokoju peticu.

"Ali prije svega mi je važno da savladam što više o mljekarstvu, jer se nadam da ću ubrzo početi da pravim i svoj sir pa će biti potrebno da poštujem puno pravila koja nalaže struka", kaže Milica.

Zdravko Katuša (55) je pastir koji je nakon 40 godina ponovno sjeo u školske klupe. Vlasnik je stada od skoro 1.000 ovaca i koza i uvjeren je da će mu diploma donijeti mogućnost da sa svojim proizvodima bude konkurentan i kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

"Ja iz prakse znam sve, al’ možda me profesori i iznenade nečim. Teoretski vjerujem da ću puno toga naučiti, a pogotovo o mljekarstvu jer je to budućnost", kaže on.

Bonus video: