Radikali blokirali prolaz američkoj ambasadorki

Radikali su blokirali ulaz u salu gdje je bio sastanak, nosili transparente protiv SAD I NATO i pjevali himnu Srbije i četničke pjesme poput "Sprem\'te se, sprem\'te, četnici"
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 18:10h

Obilježavanje 130 godina bilateralnih odnosa SAD i Srbije "zasjenio" je protest radikala protiv SAD i NATO u Skupštini Srbije.

Skupštinska Grupa prijateljstva sa SAD imala je sastanak sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji, Meri Vorlik, a prema riječima predsjednika te grupe, Vlajka Senića, jedini povod za to bio je jubilej bilateralnih odnosa te dvije zemlje.

Radikali su, tvrdeći da je Vorlik došla u Skupštinu Srbije da srpskim vlastima "izda naloge da zajednički isplaniraju akciju protiv Srba na Kosovu i Metohiji", blokirali ulaz u salu gdje je bio sastanak, nosili transparente protiv SAD I NATO, a u jednom trenutku su počeli i pjevati himnu Srbije, kao i četničke pjesme poput "Sprem'te se, sprem'te, četnici" i "Srpska se truba s Kosova čuje", javlja agencija Tanjug.

Ambasadorka je stigla u Skupštinu i ušla u salu sa nekoliko članova Grupe prijateljstva. Dio članova grupe nije uspio da uđe u salu, budući da su radikali blokirali ulaz. Oni su željeli da sa transparentima uđu u salu, ali ih je obezbjeđenje spriječilo, prenosi B92.

Radikali su se nakon dvadesetak minuta sklonili ispred vrata te sale.

Dok su stajali ispred sale, istakli su parole poput "Djecu vam nećemo oprostiti", "Prestanite da ubijate Srbe na Kosovu i Metohiji", "Bloody Meri" (Krvava Meri), “NATO=zločin”, “Ubice, prestanite da ubijate Srbe na Kosovu i Metohiji”, “20 godina zločina SAD nad Srbima” itd.

Poslanik SRS Boris Aleksić je nakon incidenta kritikovao vlast zbog prijema ambasadorke Vorlik u Skupštinu Srbije u trenutku kada se, kako je rekao, NATO sprema da napadne srpske barikade na Kosovu.

On je kazao da su se zato radikalski poslanici okupili ispred sale gdje "vlast slavi odnose sa SAD". Aleksić je kazao da su njegove kolege željele da pošalju poruku da "SAD 20 godina sprovodi zločin protiv srpskog naroda i da se sada sprema da jednom za svagda završi sa Srbima na Kosovu i Metohiji".

"Nisu nam dozvolili da uđemo na sastanak. Šta kriju od poslanika? Ne kriju oni od poslanika već od građana", smatra Aleksić.

"Došli su iz američke ambasade da im kažu kako treba da se ponašaju kad američki tenkovi krenu na srpske barikade na Kosovu. Mi im to nećemo dozvoliti", dodao je Aleksić.

Galerija

Bonus video: