periodičan prolazak

Srbi sa sjevera Kosova ponudili KFOR-u kompromis

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova ponudili KFOR-u kompromis - da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na sjeveru. Danas ističe rok koji je KFOR dao za uklanjanje barikada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 09:41h

Srbi na barikadama su se kao i do sada smjenjivali na dežurstvima, a i pored veoma hladnog vremena od juče je primijećen veći broj građana na barikadama.

Žitelji Ibarskog Kolašina će i danas prije odlaska na posao doći do glavne barikade u selu Zupče da bi pokazali da neće prihvatiti namjeru Prištine da sjever Kosova integriše u svoje institucije i da pripadnicima međunarodnih snaga poruče da se ne slažu sa njihovim odlukama.

U šatorima i pored vatre Srbi su proveli još jednu noć u iščekivanju da će biti pronađeno rješenje za krizu koja traje gotovo tri mjeseca.

Sjutra će u Zubinom Potoku biti održana zajednička sjednica Skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić gdje će odbornici predložiti prihvatljivo rješenje za Srbe na sjeveru Kosova.

U 14 sati čelnici četiri opštine razgovaraće sa predstavnicima KFOR-a i prenijeti im stavove predstavnika naroda.

Pantić: Ponudili smo kompromis KFOR-u

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je danas da su predstavnici Srba sa sjevera Kosova ponudili KFOR-u kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misiji omogući "periodičan prolazak" putevima na sjeveru.

"Naš je predlog da se KFOR-u omogući periodično da konvoji prolaze kroz opštine na sjeveru, ali da to ne znači da imaju potpunu slobodu kretanja", rekao je Pantić novinarima i naveo da sada ni Srbi nemaju slobodu kretanja preko administrativnih prelaza ka centralnoj Srbiji.

KFOR je najavio da će danas ukloniti barikade na sjeveru Kosova koje mu smetaju da snabdijevaju trupe na prelazima Jarinje i Brnjak.

U iščekivanju prolaska vozila KFOR-a ka administrativnim prelazima Srbi sa sjevera Kosova od jutros su se okupili u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

U sjevernoj Mitrovici okupilo se oko 2.000 ljudi.

"Građani će svojim tijelima braniti svoja ognjišta i svoje domove i jedino su spremni da kompromisom i dogovorom rješavaju sve nesporazume", rekao je Pantić.

Dodao je da je jutros dobio poziv iz komande KFOR-a i informaciju da će danas pokušati da provezu dva konvoja kroz Kosovsku Mitrovicu gdje će u jednom biti hrana i oprema, a u drugom mehanizacija koja treba da obezbijedi bolje uslove vojnicima u bazi na Jarinju.

Pantić im je kazao da ne zna kakav će da bude odgovor naroda, ali da je uvjeren da će građani biti mirni, da neće koristiti nasilje, ali ni dozvoliti da se nasilje primijeni nad njima.

Najavljeno je da će Srbe na barikadama danas obići i zamjenik predsjednika Republike Srpske Emil Vlajki.

Predsjednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, koji je na barikadi u Rudaru, rekao je novinarima da narod od KFOR-a očekuje da "albanske carinike i pogranične policajce vrate odakle ih je i doveo, a da će potom narod u mirnoj atmosferi ukloniti barikade".

Srbi su zatražili od KFOR-a da im da još jedan dan kako bi sjutra na sjednici svih odbornika opština sa sjevera Kosova odlučili kako će da postupe po zahtjevu KFOR-a da kopnenim putem snabdijeva trupe na prelazima.

KFOR je odbio taj zahtev i najavio da će prvi konvoji krenuti danas ka prelazima.

Preporučujemo za Vas