Pobunjeni zagrebački studenti upali u Ministarstvo obrazovanja

Studenti insistiraju na zahtjevu da im se omogući besplatno obrazovanje, a ministru Radovanu Fuhsu (koji je zagovarač suprotnog), transparentima su poručili: "Nemoj nas zaj..avati"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 10:52h

Oko stotinu studenata Univerziteta u Zagrebu protestvovalo je u petak ispred Ministarstva obrazovanja Hrvatske, a neki od njih uspjeli su i da upadnu u zgradu, zbog čega je pozvana policija.

Stotinjak studenata Filozofskog i Fakulteta političkih nauka došlo je ispred Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta i iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog nemogućnosti besplatnog školovanja. Blokirali su ulaz u zgradu, a nekolicina njih ušla je u Ministarstvo.

Odmah potom pozvana je policija da udalji studnete koji su ušli u zgradu, kao i one vani, koji su posijedali ispred ulaza u zgradu Ministarstva.

Okupljeni studenti su se povukli nakon što su stigli policajci, koji su im počeli prijetiti: najprije da će ih novčano kazniti, potom da će ih uhapsiti te, na koncu, kako će ih zadržati dovoljno dugo u pritvoru, da ovi neće moći uzeti učešća na protestu protiv liberalnog kapitalizma, a koji je planiran za subotu u Zagrebu.

Nakon policijskih prijetnji demonstranti su se razišli jer, kako su zaključili rukovodioci protesta, studenti nemaju novca ni za školarine, a pogotovo ne za policijske kazne.

Studenti, podsjećamo, insistiraju na zahtjevu da im se omogući besplatno obrazovanje, a ministru Radovanu Fuhsu (koji je zagovarač suprotnog), transparentima su poručili: "Nemoj nas zaj..avati".

Studenti su najavili da će se pojaviti na antikapitalističkom protestu koji je najavljen za subotu u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Galerija

Bonus video: