Vol strit džornal: Kosovo je najveći srpski trošak

Vol strit džornal ističe da je Srbija napravila velike korake u prekidu sa ratobornom prošlošću i obnovi privrede
126 pregleda 0 komentar(a)
Kolmar Kip slobode, Foto: Svetlana Mandić
Kolmar Kip slobode, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.10.2011. 16:31h

Kosovo, kao najskuplja srpska riječ, koje je Srbiju "koštalo" četiri izgubljena rata, međunarodne izolacije i ekonomskog propadanja sada prijeti da podrije evropsku budućnost zemlje, piše Vol strit džornal.

Više od 20 godina pošto je bivši predsjednik Slobodan Milošević potpalio balkansko bure baruta u nastojanju da oživi Kosovo kao sjedište srpske kulture, ta bivša pokrajina, koja je jednostrano proglasila nezavisnost 2008. godine, za Srbiju znači malo, osim troškova, smatra njujorški dnevnik.

U članku koji se poziva na studiju beogradskog Centra za praktičnu politiku, navodi se da osam miliona građana Srbije troši svakog sekunda 16 eura da bi održalo Kosovo u srpskom zagrljaju, odnosno da je ukupan trošak od 1999. godine preko šest milijardi eura, prenosi Blic.

Vol strit džornal ističe da je Srbija napravila velike korake u prekidu sa ratobornom prošlošću i obnovi privrede, što je pomoglo da joj se preporuči status kandidata za Evropsku uniju.

Prvo normalizovati odnose sa Kosovom

Datum početka pregovora, međutim, još nije određen, a Evropska komisija je upozorila da se prethodno moraju normalizovati odnosi sa Kosovom, piše list.

Iako EU nije zvanično zatražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Vol strit džornal procjenjuje da će se pritisak vjerovatno povećavati, što će dalje zakomplikovati život proevropskih političara u Srbiji, koji žele da njihova zemlja uđe u Uniju, ali zajedno sa svojom pokrajinom Kosovo.

U tekstu se podsjeća da je predsjednik Srbije Boris Tadić dao na znanje da se stav Srbije prema Kosovu neće promjeniti.

List smatra da je Tadićeva izjava da je Srbija otvorila dijalog koji želi da nastavi i da želi da ga nastavi da bi se našlo rješenje prihvatljivo za sve možda za "spoljnu upotrebu".

U tekstu se podsjeća da je predsjednik Srbije Boris Tadić dao na znanje da se stav Srbije prema Kosovu neće promjeniti.

U tekstu se citira izjava zamjenika premijera Ivice Dačića ruskoj televiziji da Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese zbog EU, i koji je dodao da bi se mogla razmotriti mogućnost podjele Kosova.

Neki srpski političari su izgleda spremni da slijede taj pravac da bi osvojili glasove, što predstavlja strategiju koja bi mogla dovesti do bližih veza sa tradicionalnim partnerima, kao što su Rusija, Kina i Indija, uz napuštanje ideje da se Srbija ikada priključi EU, smatra list.

Po takvom scenariju, Kosovo će vjerovatno ostati najveći trošak i još neko vrijeme, ocjenjuje Vol strit džornal.

Bonus video: