Erhard Busek: Podjelu Kosova treba uzeti u obzir

"Ne vidim zašto se međunarodna zajednica ne bi složila sa podjelom, ako o tome sporazum postignu Beograd i Priština"
51 pregleda 0 komentar(a)
Erhard Busek, Foto: Novosti.rs
Erhard Busek, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 05.10.2011. 13:02h

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da kada se smiri aktuelna kriza na sjeveru Kosova, sve strane, Priština, Beograd i međunarodna zajednica, trebalo bi da razmotre moguća rješenja za izlazak iz kosovskog čvora, a jedno od njih moglo bi da bude podjela Kosova i Metohije

Iako u EU trenutno nema mnogo zagovornika ove ideje, jer većina članica šalje poruke da je gotovo sa promjenama granica na Balkanu, Busek vjeruje da, kako vrijeme bude odmicalo, a kriza trajala, to se može promijeniti, pa i postati preovlađujući stav u Uniji.

"Od zatezanja situacije i dodatnog komplikovanja na terenu niko nema koristi. Očigledno je da aktuelna taktika ne donosi rezultate.

Slažem se da je dijalog jedini put, a u okviru njega treba i tretirati teme koje trenutno izgledaju nemoguće, kao što je podjela Kosova", kazao je Busek za današnje "Novosti".

Ovaj austrijski političar je ubeđen da iscrtavanje novih granica na Kosovu i Metohiji ne bi stvorilo dodatne probleme u regionu, naprotiv, ukoliko se svi oko toga slože, to bi samo dodatno i trajno stabilizovalo Balkan.

"Ne vidim zašto se međunarodna zajednica ne bi složila sa podjelom, ako o tome sporazum postignu Beograd i Priština.

Svi detalji ovakvog izlaska iz kosovske pat pozicije mogli bi da se usaglase na nekoj vrsti 'kosovskog Dejtona', gde bi međunarodna zajednica bila garant sporazuma", rekao je Busek.

Bonus video: