Jedanaest godina od okončanja Miloševićeve vladavine

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsjednika SR Jugoslavije
0 komentar(a)
Peti oktobar, Foto: AFP
Peti oktobar, Foto: AFP
Ažurirano: 05.10.2011. 07:11h

Danas se navršava jedanaest godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Poslije višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gdje se na poziv tadašnje opozicione Demokratske opozicije Srbije (DOS) okupilo više stotina hiljada ljudi.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsjednika SR Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra 2000. za predsjednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 50,24 odsto glasova birača, porazivši dotadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića koji je osvojio 37,15 odsto.

Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsjednika SRJ.

U popodnevnim satima tokom demonstracija policija je prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona.

Momčilo Stakić i Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Bonus video: