Bosanci troše 70 eura mjesečno za lijekove za smirenje

Građani Bosne i Hercegovine sve više uzimaju antidepresive, kako se procjenjuje, zbog sve težeg stanja u toj zemlji, prenosi danas sarajevski "Dnevni avaz".
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 11:13h

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prikupila je podatke koji govore kako je samo tokom 2010. godine u apotekama izdato antidepresiva vrijednih više od 10 miliona konvertibilnih maraka (5 miliona eura). Izdato je neznatno manje anksiolitika dok su sedativi prodati u vrijednosti od 1,7 miliona konvertibilnih maraka (850.000 eura).

Tako su zbog nesanice, depresije i drugih psihičkih poremećaja građani BiH prošle godine potrošili više od 10 miliona eura što dođe oko 70 eura po stanovniku.

Posebno zabrinjava to što su dvije godine prije, na iste te ljekoe potrošili gotovo tri puta manje novca.

Predsjednik Farmaceutske komore Sarajevske županije Mirsad Šabaredžović smatra da ti podaci pokazuju da je BiH ipak na istom nivou kao i druge zemlje u regionu, koje prosječno troše sličnu količinu antidepresiva i sličnih ljekova.

Međutim, ljekari u BiH još ne znaju koliko je djelotvorna upotreba takvih lijekova budući da se ona ne može kontrolisati jer se ljekovi često kupuju bez recepta.

Šabaredžović navodi i da se medikamenti poput onih namijenjenih erektilnoj disfunkciji u BiH također uzimaju bez posebnog nadzora iako bi se i oni morali prodavati samo uz recept.

"Po podatcima koje imam, čak 80 posto takvih lijekova nabavlja se bez recepta", rekao je Šabaredžović i dodao kako, po nekim podatcima, takve lijekove uglavnom uzimaju mlađe osobe, i to bez opravdanoga medicinskog razloga.

Bonus video: