Studentska blokada na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

"Ovo je simbolički čin kojim želimo da poručimo upravi da je situacija u koju su, zajedno s ministarstvom doveli studente, potpuno neprihvatljiva", objasnili su pobunjeni studenti
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 16:33h

U osam sati počela je blokada rada studentske službe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ulaz u studentsku službu studenti su blokurali klupama i najavili su da će ulaz blokirati do 16 sati.

Nakon toga pobunjeni studenti će održati plenum i odlučiti što i kako dalje. U međuvremenu se ni jedan student zbog blokade i ometanja rada administracije nije uspio upisati na fakultet.

"Blokada studentske službe je simbolički čin kojim želimo da poručimo upravi fakulteta da je situacija u koju su, zajedno s ministarstvom doveli vlastite studente, potpuno neprihvatljiva", objasnili su pobunjeni studenti.

U svom obraćanju javnosti s konferencije za novinare, studenti su istakli da žele jasna pravila o tome ko će plaćati 6000 kuna (oko 8000 eura) školarine, a ko ne.

Uprave fakulteta bi, zajedno sa studentima, trebale da vrše pritisak na ministarstvo, a ne da idu linijom manjeg otpora i da uzimaju novac od studenata", upozoravaju pobunjeni studenti

Takođe, podsjetili su na zbivanja iz prošle akademske godine, kad su brucoši zbog studentskog pritiska besplatno upisali preddiplomski studij, kad je obećano i to da svi studenti koji redovno izvršavaju svoje obaveze neće plaćati studije.

"Sada velik dio studenata mora da plati drugu godinu studija. Na Filozofskom fakultetu kriterijumi plaćanja još nisu utvrđeni.

Smatramo da bi uprave fakulteta zajedno sa studentima trebale da vrše pritisak na ministarstvo, a ne da idu linijom manjeg otpora i da uzimaju novac od studenata", upozoravaju pobunjeni studenti.

Studenti traže od ministarstva, univerziteta i fakulteta da se hitno iznađe kvalitetno rješenje. Oni su ogorčeni time što plaćanje školarine nije uslovljeno njihovim uspjehom na studijama već krajnje nejasnim kriterijumima.

Galerija

Bonus video: