Suđenje Gazda Jezdi odloženo po peti put za godinu

Suđenje ovog puta nije moglo da počne jer sud još nije dobio vještačenje Vasiljevićeve procesne sposobnosti
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 12:35h

Početak suđenja vlasniku piramidalne štedionice Jugoskandik Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima, zbog optužbi za prevaru i oštećenje više hiljada građana početkom devedesetih, danas je peti put za godinu odloženo.Sljedeći pokušaj suđenja zakazan je za 6. decembar.Suđenje ovog puta nije moglo da počne jer sud još nije dobio vještačenje Vasiljevićeve procesne sposobnosti koje je povjereno Institutu za sudsku medicinu krajem maja.Institut treba da ocijeni da li je Vasiljević sposoban i dovoljno zdrav da mu se sudi, sposoban da iznese odbranu i prati suđenje.

Pregled Vasiljevića trebalo bi da obave radiolog, neurolog i psihijatar

"Gazda Jezda" na štakama

Vasiljevića, poznatog i kao "gazda Jezda", na suđenje dovodi sudska straža iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu gdje boravi od 26. marta prošle godine.Prije toga je godinu proveo u ekstradicinom pritvoru u Holandiji u kojem je završio poslije bjekstva iz Srbije 2006.

Na današnje suđenje ponovo nije došao prvooptuženi u tom procesu Milorad Vukotić

Ni njegov branilac Vojislav Vukotić danas nije znao da obrazloži zašto Milorad Vukotić nije došao na suđenje, iako je uredno pozvan.

Uhapšen u aprilu 2009.Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u Jugoskandiku početkom 1990-ih, pored Vasiljevića i Vukotića, optuženi su i Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.To suđenje je prekinuto 2006. zbog Vasiljevićevog bjekstva iz zemlje.Prema tvrdnjama njegovog ranijeg branioca Dragoljuba Đorđevića, na odlazak iz zemlje se odlučio zbog zdravstvenih razloga, jer mu tadašnje sudsko vijeće bivšeg sudije Bojana Mišića nije dozvolilo adekvatno liječenje.

Prema tvrdnjama njegovog ranijeg branioca Dragoljuba Đorđevića, na odlazak iz zemlje se odlučio zbog zdravstvenih razloga

Bonus video: