Dačić: Nije bilo bezbjedno da se održe skupovi

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da država nije zabranila održavanje Parade ponosa, već svih skupova tokom vikenda zbog ugrožene bezbjednosti građana i imovine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 08:30h

"Možda je juče, kako kaže Amnesti internešenel, bio crni dan za ljudska prava, ali je bio divan dan za Beograđane. Ovdje niko nije zabranio Paradu ponosa, već su zabranjeni svi skupovi jer je bila ugrožena bezbjednost i smatram da je ta odluka bila podržana od najvećeg dijela građana", kazao je Dačić.

On je kazao da se u donošenju odluke o zabrani održavanja Parade ponosa najavljene za 2. oktobar nije ulazilo u suštinu te manifestacije, već u bezbjednosni rizik.

Ako ne možemo da kažemo "ne" zbog Kosova, zbog ovoga možemo

On je istakao da su prošle godine učesnici Parade ponosa bili dobro zaštićeni i da bi tako bilo i ove godine, ali da poštovanje ljudskih prava ima smisao kad ne ugrožava druge ljude.

Ministar je ocijenio da je Srbija podložna pritiscima, ali da je pitanje Parade ponosa unutrašnji problem.

"Ako ne možemo da kažemo "ne" zbog Kosova, zbog ovoga možemo", dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, postojala je bojazan da će ekstremisti iskoristiti sinoćnje okupljanje građana povodom proslave pobjede odbojkašica, ali da je to okupljanje dozvoljeno jer je riječ o "skupu radosti". "Srećom se naša bojazan nije obistinila", dodao je Dačić.

On je je rekao i da bi, da su svi političari izašli sa stavom da Parada ponosa treba da se održi, tako i bilo.

Govoreći o ekstremnim grupama, Dačić je istakao da je opasno što se na njih ne gleda u svim situacijama kao na ekstremiste i naveo da su one bile aktivni učesnici i u rušenju vlasti 5. oktobra 2000.

Bonus video: