Šešelj podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Haškog suda

Šešelj je pretresnom vijeću je podnio obavještenje o ugrožavanju procesa koje vode protiv njega pojedine zapadne vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 14:05h

Lider radikala Vojislav Šešelj podnio je krivičnu prijavu protiv tužioca Haškog suda Darila Mandisa zbog objelodanjivanja identiteta zaštićenog svjedoka, koje je na osnovu diplomatskih depeša objavio “Vikiliks”, rekao je danas šef pravnog tima za njegovu odbranu Zoran Krasić.

Krasić je, na konferenciji za novinare, kazao da je Šešelj podnio prijavu i protiv zamjenika šefa pretpresnog odjeljenja tužilaštva Boba Rida zbog istih razloga, a pretresnom vijeću je podnio obavještenje o ugrožavanju procesa koje vode protiv njega pojedine zapadne vlade.

“Oba Šeseljeva podneska pokazuju da Haški tribunal nije sud i da tužilaštvo sudije i sekretarijat Haškog tribunala rade po nalozima SAD, Velike Britanije, EU i NATO pakta“, rekao je Krasić.

On je dodao da depeše koje je objavio “Vikiliks” predstavljaju dokaz da lideru radikala nije omogućeno pravično suđenje u Haškom tribunalu.

Tokom oktobra u Haškom tribunalu očekuje se statusna konferencija posvećena Šešeljevoj suđenju.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

Bonus video: