Zabrana Parade ponosa je mračan dan za ljudska prava

"Srpske vlasti su, kao i 2009, pokleknule pod pritiskom desničarskih grupa koje ne razumiju niti poštuju pravo na slobodu izražavanja", poručuju iz Amnesti internešenela
72 pregleda 0 komentar(a)
gej parada Rim, Foto: Rojters
gej parada Rim, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.10.2011. 16:48h

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI) ocijenila je da je odluka srpskih vlasti da zabrane održavanje Parade ponosa u Beogradu, kako se navodi, mračan dan za ljudska prava u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo sva najavljena javna okupljanja tokom vikenda u Beogradu

"Srpske vlasti su, kao i 2009, pokleknule pod pritiskom desničarskih grupa koje ne razumiju niti poštuju pravo na slobodu izražavanja, koje je zagarantovano srpskim ustavom i zakonom", izjavila je istraživač AI za Balkan Sian Džons.

AI ocenjuje da zabrana Parade ponosa predstavlja ogroman korak nazad za ljudska prava u Srbiji i veliki ustupak vlade desničarskim nacionalističkim grupama, posebno Dverima i Obrazu.

AI je izrazila podršku Paradi ponosa i saopštila da zabranom tog događaja srpska vlada nije ispunila obavezu da garanutje slobodu izražavanja i okupljanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zabranilo sva najavljena javna okupljanja tokom vikenda u Beogradu, ukljujučujući i Paradu ponosa, iz bezbjedonosnih razloga.

Bonus video: