Konjic: Jedna osoba poginula, više povrijeđenih u eksploziji u fabrici municije

Portparol MUP-a je dodao da je još rano govoriti o uzrocima nesreće jer se nisu stekli sigurnosni uslovi za obavljanje uviđaja
106 pregleda 0 komentar(a)
metak, Foto: Shutterstock.com
metak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2011. 10:49h

Najmanje jedna osoba je smrtno stradala u više eksplozija koje su se jutros oko 6.30 sati dogodile u fabrici namjenske industrije "Igman" u Konjicu, izjavio je portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srećko Bošnjak.

"Uočeno je tijelo jedne osobe, ali mu nije moguće prići, kao i ostalim nastradalima, zbog opasnosti od daljnjih eksplozija", kazao je Bošnjak za "Fenu", dodavši da je u eksplozijama pričinjena velika materijalna šteta.

Portparol MUP-a je dodao da je još rano govoriti o uzrocima nesreće jer se nisu stekli sigurnosni uslovi za obavljanje uviđaja.

"Više informacija o događaju javnost će znati kada stručne ekipe pristupe mjestu nesreće", kazao je Bošnjak.

Iz Policijske uprave Konjic saznaje se da njihovi službenici nisu izlazili na mjesto nesreće dok se stanje ne smiri i stignu stručne ekipe iz Mostara.

Prema informacijama iz farike "Igman", sve osoblje je evakuisano.

Fabrika municije "Igman" bila je dio vojne industrije iz bivše Jugoslavije. Izgrađena je 1950, a bila je jedan od najvećih proizvođača municije malog kalibra od 5,56 mm do 12,7 mm u Evropi.

Nakon privatizacije ove firme, poslije rata u BiH, "Igman" proizvodi sve vrste municije bilo da se radi o "istočnom ili zapadnom naoružanju". Izvozili su svoje proizvode u više od 60 država širom svijeta.

U sjedištu Oružanih snaga BiH saznaje se da nisu ugroženi objekti vojske koji se nalaze u sklopu istog kompleksa u kome je fabrika minicije.

Bonus video: