Njemci potvrdili samoubistvo zašićenog svjedoka Zogaja

Zogaj je u utorak uveče nađen mrtav u parku u Duisburgu. Njemačka policija je, nakon obdukcije, potvrdila da se radi o samoubistvu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 14:40h

Policija u Duisburgu potvrdila je danas dopisnici Bete u Berlinu da je Agim Zogaj, ključni svjedok na suđenju za ratne zločine jednom od komandanata nekadašnje OVK Fatmiru Ljimaju, izvršio samoubistvo, ali i navela da vlasti u tom gradu nemaju podatke da je Zogaj imao status zaštićenog svjedoka.

Zogaj je u utorak uveče nađen mrtav u parku u Duisburgu. Obdukcija je pokazala, kako je za Betu rekao predstavnik policije, da je izvršio samoubistvo, te da nisu pronađeni nikakvi tragovi "eventualnog delovanja drugih ljudi".

O Zogajevom nestanku su u utorak uveče, kako je rečeno, policiju obavijestili članovi njegove porodice koji su naveli i da je on prije izlaska iz kuće nagovijestio šta sprema.

Poslije tročasovne potrage policija je Zogaja, koji je do sada u medijskim izvještajima o suđenju bio nazivan "zaštićenim svjedokom X", pronašla u jednom od parkova u gradu.

Lokalna policija u Njemačkoj uopšte ne mora da zna da li se neko od stanovnika nalazi u programu zaštite svjedoka, pogotovu ne ako je riječ o inostranim građanima ili ljudima koji su u nekom inostranom programu zaštite svjedoka.

Zogaj je bio nastanjen u Duisburgu, a lokalna policija dalje informacije o žrtvi ne daje, kao ni inače kada je riječ o samoubistvima.

Zogaj, koji je bio vojnik pod Ljimajevom komandom tokom rata na Kosovu, bio je poslat u Njemačku kao zaštićeni svjedok.

Optuženi su bivši pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova", u kojoj je Ljimaj bio jedna od ključnih figura.

Na osnovu potvrđene optužnice, Limaj se, sa još devet osoba, tereti za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima počinjene 1999. godine u selu Klečka.

Ljimaj je suočen i sa optužbama za korupciju u vezi sa svojim radom na funkciji ministra za saobraćaj u prethodnoj kosovskoj vladi.

EULEX: Glavni svjedok protiv Ljimaja pronađen mrtav>>>

Bonus video: