Popis stanovništva u Makedoniji pod znakom pitanja

U zakonu o popisu je navedeno da će popisom biti obuhvaćene osobe koje u vrijeme popisa imaju mjesto stanovanja u Makedoniji ili su najviše godinu od njegovog sprovođenja van zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 12:27h

Dva dana uoči početka popisa u Makedoniji nije izvjesno kako će se on sprovesti zbog primjedbe albanskog političkog bloka da se popisuju i građani koji se više od 12 mjeseci nalazi izvan države.

Zamjenik predsjednika državne popisne komisije Abdulmenaf Bedžeti rekao je da popis ne bi smio da se održi ako se ne riješi to pitanje, a odluku, prema njemu, treba da donesu političari.

U zakonu o popisu je navedeno da će popisom biti obuhvaćene osobe koje u vrijeme popisa imaju mjesto stanovanja u Makedoniji ili su najviše jednu godinu od njegovog sprovođenja van zemlje.

Predsjednica komisije Vena Janevska prije nekoliko dana rekla je da kategorija građana koji su više od 12 mjeseci van države neće biti popisana i uvršćena u ukupan broj stanovništva Makedonije, pošto žive u drugoj državi gdje će biti popisani.

Najavljeno je da će pitanje popisa biti dio razgovora premijera Nikole Gruevskog i lidera albanske stranke Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija da bi riješili nesuglasice popisne komisije.

Popis bi trebalo da traje 15 dana.

Bonus video: